Русија обележава 320. годишњицу од формирања руске морнарице, а централној церемонији присуствовао је и шеф Kремља Владимир Путин

У поворци учествује 16 ратних бродова, међу којима су најновија фрегата „Адмирал Есен“, корвета „Бојкиј“, савремена дизел подморница „Kраснодар“ и одбрамбени брод „Александар Обухов“.

 

– Данас у састав морнарице улазе најновији бродови, опремљени најсавременијим наоружањем, који су у стању да одговоре на све изазове и претње – рекао је Путин.

Према његовим речима, држава ће велику пажњу посветити осигуравању социјалних гаранција морнарима и њиховим породицама.

– Многи цењени адмирали, официри и морнари су провели свој животни век у флоти. Војна морнарица је одувек имала своју јединствену културу, дисциплину и великодушност. Морнарица је поштовање заслужила бранећи отаџбину, херојством, издржљивошћу и верношћу – истакао је Путин.

Руски председник је том приликом обишао и чувени брод „Аурора“, једну од три крстарице из класе Палада, које су учествовале у Руско-јапанском рату од 1904. до 1905. године и која је ове године отворена као брод-музеј након опсежног реновирања.

Kапетан Михаил Ненашев изјавио је да дан руске морнарице представља велики празник и ове године ће се прослављати у 70 региона земље.

– Овогодишњи празник је посебан, јер се мимо главног догађаја обележава и 110 година од ступања на дужност прве подморнице, али и 100 година од стварања морске авијације – рекао је Ненашев.
Истовремено, званичне делегације руске војске посетиће све четири руске флоте – Северну, Балтичку, Црноморску и Пацифичку флоту.

Kако је додао Ненашев, овај празник може да се сврста и у међународне јер га славе на целој територији бившег Совјетског Савеза.
И руски министар одбране Сергеј Шојгу је честитао војницима и ветеранима годишњицу руске морнарице истакавши високу професионалност у решавању војних задатака али и у борби против тероризма.
Овај празник се у Русији обележава последње недеље јула.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here