Владимир Путин “свргнуо” је Брежњева и постао други руски челник по броју дана проведених на власти.

4 америчка председника, 2 немачка канцелара…

Према резултатима истраживања „Вашингтон поста“, Владимир Путин постао је 12. септембра други руски челник по броју дана проведених на власти – 6.602. Тако је с другог места „свргнуо“ совјетског челника Леонида Брежњева, који је на власти био од 1964. до 1982. године, односно 6.601 дан.

На врху листе налази се Јосиф Стаљин, који је на челу Совјетског савеза провео готово три деценије, од 1924. до смрти 1953. године, односно 10.636 дана.

За време своје владавине Путин је сарађивао са четири америчка председника, четири британска премијера и два немачка канцелара.

Треба нагласити да је „Вашингтон пост“ у Путинов период на власти урачунао и време проведено на позицији премијера.

Почетак Путинове владавине

Путин је постао премијер Русије 16. августа 1999. да би 7. маја следеће године постао председник. После ће, с обзиром на то да Устав Русије ограничава председника државе на само два узастопна мандата, напустити Кремљ 2008. године, док је за председника постављен тадашњи премијер Дмитриј Медведев.

Међутим, већина аналитичара слаже се да је Путин и даље држао стварну моћ током тог периода, пише „Вашингтон пост“.

На председничку позицију вратио се 2012. године.

С обзиром да је после Медведевљевог председавања мандат председника продужен на шест година, а Путин и даље ужива велику популарност, врло је могуће да ће на власти остати до 2024. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here