1088005

Председник Чеченије Рамзан Kадиров запретио је да ће послати своје добровољце у Сирију да тамо побију радикалне исламисте који поново прете Русији. Kадиров сматра да је Чеченија способна да уништи терористе који ратују под заставом Исламске државе (ИД).

– Ако некоме од лидера ИД падне на памет да стварно крене ка Русији, ми ћемо га зауставити далеко од наших граница. Доћи ћемо ми к њима како им више не би пало на памет да прете председнику Путину и народу Русије. Наши добровољци ће им дати право избора да положе оружје, или да буду закопани под сиријском земљом – поручио је Рамзан Kадиров.

Додавши да је претећи филм ИД „празна прича“, он истиче да ИД „нема снаге ни могућности да ратује у Русији“:

– Ми смо у Чеченији уништили добро припремљене и наоружане до зуба бандите који су дошли из 51 земље. У Чеченији су изгубили главу сарадници најбољих обавештајних служби света. А они који су преживели бежали су да се спасу – истиче Kадиров, који сматра да је „филмска“ претња Русији припремљена у кабинетима тајних служби, као део информативног рата против Москве.

Начелник Главне оперативне управе Генералштаба Русије Сергеј Рудској каже да је после рушења хеликоптера МИ-8, руска авијација интензивно бомбардовала позиције исламиста који су покушали да продру у Алепо. Одговорност за рушење хеликоптера преузели су борци тзв. Слободне сиријске армије.

Русија спрема ултиматум онима који су оборили хеликоптер, да предају тела погинулих, или ће почети бројни удари по тамошњој територији у провинцији Идлиб. Што се тиче доставе хуманитарние помоћи, у Москви су све гласнији они који кажу да тиме треба да се бави сиријска армија, а не Руси, јер је већ оборено неколико хеликоптера и убијено више војника.

УБЕЂИВАЊЕ

Руководство у Вашингтону покушава да наговори Москву да Руси не крену у офанзиву у Сирији. Kери је недавно замолио Лаврова да Руси седам дана не бомбардују исламисте, како би у том „режиму тишине“ Вашингтон могао да одвоји умерену сиријску опозицију од терориста. Са друге стране, у Москви тврде да је било довољно времена да се умерена сиријска опозиција определи и дистанцира од терориста.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here