МОСКВА, 15. јуна- Руски председник Владимир Путин рекао је да је америчка ЦИА са посебном пажњом пратила догађаје у Украјини 2014. године, те да су Европа и САД распиривале незадовољство у тој земљи и подржале државни удар.

“Ми смо 17 година водили преговоре са ЕУ о условима придруживања Русије Светској трговинској организацији. И ођедном нам објављују да Украјина и ЕУ потписују међусобни споразум о асоцијацији, потпуно отварајући украјинско тржиште”, рекао је Путин у интервјуу америчком режисеру Оливеру Стоуну, у трећем делу документарног филма који је приказан на каналу “Шоутајм”.

Тако би ЕУ ушла са свом својом робом на “нашу територију без икаквих преговора, упркос постигнутим договорима током 17-годишњих преговора о придруживању СТО“, објаснио је он.

Путин је навео да је Москва на то реаговала и предложила преговоре са европским партнерима у тространом формату, али је оштро одбијена.

Говорећи о прикључивању Крима Русији 2014. године, Путин је скренуо пажњу да је то био избор Кримљана, преноси Спутњик.

“Ми нисмо одлучили да прикључимо Крим, људи који живе на Криму одлучили су да се придруже Русији. Парламент који је изабран по украјинском закону, апсолутно легитимни парламент Крима, расписао је референдум. Парламент је изгласао убедљивом већином гласова улазак у састав Русије“, рекао је руски председник.

Русија је створила услове да „људи изађу на изборе“, рекао је он и додао да тамо није било никаквих борби, да нико није пуцао и нико никога није убијао.

“Након што је Крим постао пуноправни део Русије, наши односи су се према тој територији кардинално променили, и ако видимо претњу за своју територију, штитићемо је свим расположивим средствима“, рекао је он.

Једна од тема разговора била је Сирија. Путин је испричао да Русија одлично зна да је сиријско руководствое направило неке грешке у изградњи односа унутар земље.

Путин је рекао да је пре доношења одлуке о почетку руске операције у Сирији одржан разговор са Асадом који је навео да је спреман не само на дијалог са опозицијом, укључујући и наоружану опозицију, већ је спреман на дијалог о новом уставу.

“Спреман сам да тврдим да ће будући превремени избори за председника бити одржани под строгом међународном контролом“, рекао је Путин.

Он је рекао да се још увек велика територија и то територија од животног значаја за Сирију, налази под контролом Исламске државе али да је значајан део ослобођен.

Такође је навео да ће Русија подржавати сунитске групе које су спремне да ратују против ИД и Нусра фронта, Асад и сиријски војници су пристали на то.

У исто време, Путин је нагласио потребу подршке САД, Саудијске Арабије, Јордана и Египта у сиријском питању.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here