Челници руске Думе као и представници Путинове странке Јединствене Русије жалили су се преко политичких канала на понашање митрополита црногорско приморског Српске православне цркве Амфлохија.

Kако пише подгоричка „Побједа“ русима је засметала улога Амфилохија у организацији Свеправославног сабора на Kриту.

Повод је одлука Српске православне цркве да и поред снажног противљења Руске цркве присуствује Сабору на Kриту, који је одржан од 18. до 26. јуна.

Руси сматрају да иза такве одлуке директно стоји утицај митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића за којег верују да вуче све конце у СПЦ.

На погоршање односа Руске православне цркве и Српске православне цркве прво су указали челници руске Думе Сергеј Наришкин и Сергеј Зељезњак, који су на одвојеним састанцима са представницима опозиционих странака из Црне Горе и Србије, одржаном крајем јуна ове године, изразили дубоко разочарење Амфилохијевим ставовима и поступцима.

„Ставови епископа Амфилохија нијесу усаглашени са Московском патријаршијом. Очекујемо да ће та ситуација бити брзо превазиђена“, цитирао је извор Побједе ријечи потпредсједника руске Думе Сергеја Зељезњака на састанку са представницима опозиције из Црне Горе и Србије.

О Амфилохијевим ставовима о Сабору на Kриту било је речи и на маргинама Kонгреса Путинове странке који је одржан 25. и 26. јуна у Москви управо у време одржавања Сабора.

Из Путинове странке тада су на одвојеним састанцима са представницима опозиције из Црне Горе, али и Србије, указали да СПЦ и Руска православна црква морају да делују јединствено и усаглашено.

Kонгресу Путинове партије су од странака из Црне Горе присуствовали представници Демократске народне партије, Нове српске демократије и Социјалистичке народне партије, као и представници српских опозиционих партија Демократске странке Србије и Двери.

На Kонгресу је усвојена декларација којом Јединствена Русија подржава идеју о савезу балканских неутралних држава, али у званичном саопштењу није било ни речи о Сабору на Kриту.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је након Сабора, у емисији „Жива истина“, и да унутар православља, нарочито између Московске и Цариградске патријаршије, постоје стари и озбиљни проблеми.

Да би Сабор био васељенски, да би био свети, он мора да донесе истините одлуке. Први васељенски сабор је признат као васељенски тек на другом сабору, и тако редом све до седмог сабора. Следећи велики сабор је онај који потврђује истинитост оног претходног навео је Амфилохије. Он је изразио очекивање да ће Руска црква усвојити најмање пет од укупно шест на Kриту усвојених докумената. Таква очекивања темељио је, како је рекао, и на више телефонских разговора које је обавио са митрополитом Иларионом Алфејевим, „министром вањских послова“ Руске цркве.

Међутим, Амфилохијеве ставове је убрзо демантовала Московска патријаршија. Позивајући се на Владимира Љегојду, руководиоца синодалнога одељења Московске патријаршије за односе са јавношћу, руска агенција РИА Новости је објавила да је „Свети синод Руске цркве оценио да је Сабор на Kриту, на којем је учешће узело 10 од 15 помесних аутокефалних цркава, представља важан догађај у историји саборнога процеса у Православној цркви“, али да „Синод наглашава како основу свеправославне сарадње представља принцип консензуса, који је нарушен одсуством сагласности од низа аутокефалних цркава“.

За црквене прилике веома оштар деманти Руске цркве сведочи о озбиљном погоршању односа између две цркве што су и указали представници руске парламентарне власти и најјаче партије, на састанцима са представницима опозиције из Црне Горе и Србије.

обри односи с Фрањом

Према поузданим сазнањима „Побједе“, Русима су засметале и екуменске изјаве митрополита црногорско-приморског као и добри контакти које Амфилохије има са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом. Извори „Побједе“ блиски СПЦ истичу да је митрополит Амфилохије имао значајан удеио у чињеници да је Римокатоличка црква одустала од најављене канонизације контроверзног хрватског свештеника Алојзија Степинц
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here