Kосовски шеф дипломатије Енвер Хоџај оценио је да је захтев Турске за мере према новинару са KиМ због коментара на Фејсбуку о пучу „необичан и неприхватљив“.

Хоџај каже да је Kосово „мала и млада земља која има потребу да очува свој престиж, понос и међународни кредибилитет, да штити интересе својих грађана, али и да чува добре односе са пријатељским земљама“, а да је реакција амбасаде Турске претерана.

Он подсећа да ово није први пут да Турска настоји да утиче на унутрашња питања Kосова, наводећи како је 2012. године бивши министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу на конференцији за новинаре затражио измену уџбеника из историје.

Он је додао да Kосово не жели да се меша у туђа питања која могу проузроковати емотивне неспоразуме, али истовремено, очекује реципрочно поштовање у односима с пријатељским земљама.

– Ми имамо пријатељске односе са Турском. Захвални смо им на великој подршци. Оваква вербална нота је неприхватљива, али верујем да ћемо превазићи неспоразум“, рекао је Хоџај.

„Позивам грађане Републике Kосово који су на одмору у Турској да се придруже војсци“, написао је Бужаља на Фејсбуку, а како су пренели медији, поред поруке је ставио „смајлија, знак који подразумева да то није била озбиљна порука“.

Бужаља је био посланик Скупштине Kосова из редова Демократске партије Kосова, коју је нешто пре истека мандата посланика напустио. Сувласник је портала Газетаеxпресс.цом, који дневно посећује око милион читалаца.
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here