Да ли сте знали да се на мапи серијских убица на југословенском простору прво појавила жена?

Баба Анујка је скоро целу половину века бацала сенку на један део Баната, јужни део, и утеривала деци страх у кости својим именом, и тиме постала први серијски убица на овим просторима.

Баба Анујка је пореклом Румунка, а живела је у Владимировцу, селу између Вршца и Београда, као кћи богатог паора. Владимировац је почетком 20. века носио назив Петрово село. Анујка је, по жељи свог оца, била врло образована жена за то време.

Но причу о њој не можемо почети без једне биљке – коју у народу зову ђавоља трава. Kод Индијанаца је нпр. ово била света биљка – помоћу ње су изазивали халуцинације и користили је у медицинске сврхе. Диве јој се Арапи, Kинези…То је врло отровна, демонска биљка, она којом су мазали врхове стрела у бојовима…Татула!

Kоришћена је чак и за изазивање абортуса, али ипак, најчешће је просто изазивала смрт!

Татулу, како је један од назив ове биљке, ова бака користила је само за једну сврху – тровање.

Она је једна од најпознатијих тровачица света – о њој је написана и књига. Анујка ди Пиштоња (1837 – датум смрти није познат) била је највећа банатска врачара-тровачица.

На суђењу је признала да је као мала била болесна, да су чак долазили да је гледају како лежи на кревету у чудним стањима, и говорили јој да ће бити врачара кад порасте. Тако је и било.

Сви су је знали као познату врачару, чији су сарадници ишли по банатским селима, тражили где влада неслога и болест, и препоручивали бабу, чија „ђавоља вода“ решава све проблеме.

Због те воде, по признању многих, људи су цркавали у највећим мукама. Све је то негирала на суђењу, крстећи се.

У књизи посвећеној јединој жени серијском убици са југословенских простора, Шимона А. Ђарматија пише:

47094_babaanujka_ff

– Тражила је од својих клијената да јој донесу једну црну и једну белу кокошку, торбу пепела, трица, босиљка и тамјана. У мистериозној тишини своје мрачне собице и у диму тамјана, она је разбацивала око себе пепео и трице, шапутала неке тајанствене речи. На крају је спремила једну боцу напуњену чистом водом. Најзад би узимала једно мало звонце и три пута би зазвонила. То је било „споразумевање са ђаволом“.

Она је наводно решавала бројне брачне, имовинске проблеме, уз силу нечастивог, а имала је много сарадника, и то најчешће међу рођацима жртава.

Тачно је прорицала дан када ће онај коме је вода намењена умрети и њен рачун је никада није изневерио, тврде људи из овог места.

Своју ђавољу водицу наплаћивала је од 2 до 5 хиљада динара, а мистериозне смрти остајале су мистерија јер су рођаци, који су сами наручивали смрти својих ближњи, углавном одбијали истраге и обдукције.

Била је вешт тровач: знала је да се отров дозира према телесној тежини, и увек би, када би неко дошао по решење свог проблема, питала: колико је тежак тај проблем (мислећи на особу).

Тачно је и знала када ће отровани умрети, најчешће на 8. дан од кусања отрова.

1928. године ухапшена је Анујка, а све је покренуто смрћу једног имућног удовца. Све је полако почело да излази на видело. Суђење јој је изазивало бројно интересовање, а присуствовале су и бројне муштерије познате „банатске тровачице“.

Избегавала је да одговара на незгодна питања, показивала је виспреност, вадила се на тешко детињство.

Осуђена је за саучесништво у убиствима, на 13 година.

Доживела је слободу – пустили су је немачки војници, па се вратила у своје родно село и умрла у својој 104. години.

Но и након њеног нестанка, свака сумњива смрт везала се за њу, и њену мешавину татуле, живе и арсеника, којом је усмртила десетине.

Espreso.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here