U centru Prizrena, 13. juna 1999. godine, drugi dan od ulaska KFOR-a na Kosovo i Metohiju, nemački vojnici su sa ravno 220 metaka ubili civile Žarka Andrijevića i Slavka Veselinovića.

TV kamere zabeležile stravičan zločin ubistva Srba koji su autom hitali da napuste grad da bi spasili živote.

Prvi put posle završetka Drugog svetskog rata, tačnije 54 godine od sloma sila osovine, Trećeg rajha i fašizma, nemački vojnik izlazi u jednu evropsku zemlju van Nemačke, izdaje naredbu o upotrebi oružja, puca i ubija dvojicu Srba – civila na Kosovu i Metohiji. Dogodilo se to 13. juna 1999. godine, samo dva dana od ulaska nemačkog KFOR-a na Kosovo i Metohiju preko graničnog prelaza Vrbnica iz pravca Kuksa u Albaniji.

Radio Televizija Srbije je povodom desetogodišnjice od početka bombardovanja Jugoslavije, marta 2009. godine, objavila prvi putstravičan snimak ubistva dvojice Srba u centru Prizrena koji su žutom „ladom“ krenuli da napuste grad zbog nesigurnosti od albanskih ekstremista. Tragom tog uživo snimanog stravičnog ubistva dvojice Srba, istražilli smo ceo slučaj i prvi put objavljujemo imena dvojice nastradalih Srba, ali tek posle deset godina od zločina.

Nemačko demonstriranje sile drugog dana prisustva na Kosovu i Metohiji, jasno je pokazalo na čijoj su strani, i da malobrojni preostali Srbi u Prizrenu neće biti zaštićeni, kao ni oni koji pokušavaju da odu iz grada pod pritiskom albanskih terorista.

Tih dana, juna 1999. godine, Srbi u Prizrenu su bukvalno bili pod dvostrukom okupacijom – pristiglih terorista UČK i nemačkogKFOR-a koji se otvoreno stavio na njihovu stranu.

Snimatelj jedne strane televizije – Igor Šaljenjević zabeležio je kamerom, tog 13. juna 1999. godine, u jutarnjim satima sigurno najpotresnije nečuveno bezrazložno ubistvo – likvidaciju Žarka Andrijevića iz Prizrena, portira u „Kosovo – vinu“ i Slavka Veselinovića Bosanca, izbeglicu iz Bosne, radnika Elektrodistribucije u Prizrenu. Oni su tog jutra žutom „ladom“ hitali da napuste grad zbog apsolutne nesigurnosti od strane Albanaca u Prizrenu i Metohiji.

Kamere zabeležile sve

Žutom “ladom“ dvojica Srba hitala su iz Prizrena da spasu žive glave. Nisu razumeli ili jednostavno nisu čuli komendu – HALT!!!

Pri odlasku iz svojih kuća, ulicom kod pošte u centru Prizrena,dvojica Srba su se približavala autom grupi vojnika nemačkog KFOR-a koji su bili na punktu na oklopnim transporterima i pored njih.

Tu su bili u grupama i Albanci iz redova UČK koji su i drugi dan slavili dolazak KFOR-a u Prizren.

Pristigli nemački KFOR je procenio da su im Žarko Andrijević i Slavko Veselinović opasnost u žutoj „ladi“ koja im se približavala, pa su ispalili hitac upozorenja u vazduh da stanu. Izbezumljeni Srbi su se zaustavili, što se jasno vidi na snimku, a onda autom krenuli u rikverc.

U tom momentu nemački potporučnik KFOR-a na punktu – David Ferk, prvi put posle Drugog svetskog rata van Nemačke izdaje naredbu svojim vojnicima da se na Srbe civile otvori vatra:

„Otvori vatru na neprijatelja“. Nakon toga nemački vojnici ispaljuju ravno 220 metaka iz više automatskog oružja u Andrijevića i Veselinovića, kako je to zvanično na sudu u Koblencu u Nemačkoj zapisano.

U „ladi“ Andrijevića i Veselinovića, od desetine rafala i 220 metaka, nebi preživela ni muva.

prizren-lada-311Za volanom ”lade” Slavko Veselinović Bosanac usmrćen je istog trenutka, dok se Žarko Andrijević borio još nekoliko minuta za život pored auta u lokvi krvi koja se slivala niz ulicu prema nemačkim vojnicima KFOR-a.

Radnik međunarodne organizacije „World Vizion“, koji je pomagao smrtno ranjenom Andrijeviću, kazao je da su zadnje Žarkove reči bile: „Ja sam Srbin, ja moram da umrem“.

Pružanje pomoći srpskim beguncima koje su Bundesverovi pripadnici KFOR-a izrešetali

Ali, još dok je bio smrtno ranjen u autu Žarko poslednjim atomima snage, sa iskolačenim očima, izgovara, što se jasno čuje na snimku Šaljenjevića: „Ne snimaj me, vodite me u bolnicu“. Jezivo!

Nemački publicista i stručnjak za Balkan – Jirgen Elzeser tih dana je bio na Kosovu i Metohiji i dobro mu je poznat slučaj ubistva dvojice Srba u Prizrenu.

On je u knjizi „Ratni zločini – bestidne laži i žrtve NATO-a u Kosovskom sukobu“ opisao atmosferu terora nad Srbima, ali i to da dvojica ubijenih Srba u Prizrenu nisu bili nikakva opasnost za nikoga, i da su kod sebe imali oružje samo za samoodbranu, jer su znali šta ih čeka ako ih albanski teroristi i Albanci uhvate žive.

Ubistvo za nagradu

Srmtno ranjen, Andrijević se nekoliko minuta očajnički borio za život. Nemački ministar je odlikaovao zapovednika ove tragedije jer su, navodno, dejstvovali u samoodbrani.

Slučaj ubistva Andrijevića i Veselinovića je sudski procesuiran u nemačkom gradu Koblencu, odakle je potporučnik David Ferk – prvi Nemac koji je posle Drugog svetskog rata van svoje zemlje i prvi put od tada da nemačka vojska izlazi sa oružjem iz zemlje – naredio da se otvori vatra na ljude civile.

Međutim, optužnica za ubistvo je pala u vodu jer su sudije došle do zaključka da su nemački vojnici navodno pucali u samoodbrani. Odmah posle tog sudskog procesa, nemački ministar odbrane – Rudolf Šarping odlikovao je Davida Ferka zlatnim ordenom Krsta časti Bundesvera za „besprekorno ispunjenje vojničke dužnosti“.

Na suđenju u Koblencu, David Ferk je kazao: „Nisam ubio zato što sam hteo, već zato što sam morao – i pogodio sam pravo u metu“.

I na Kosovu i Metohiji ovo ubistvo dvojice nedužnih Srba-civila je ostalo van domašaja zakona i pravde, jer je KFOR zvanično izuzet od krivične odgovornosti za bilo kakve svoje postupke, pa i ubistva civila.

Pitanje je da li su Andrijević i Veselinović mogli da izbegnu smrt u Prizrenu kad su se u to vreme našli u dvostrukom neprijateljskom okruženju?!

Potresan video o ovom događaju (Napomena: Video može biti suviše potresan za gledanje osetljivim osobama!)

 

Fond Slobodan Jovanović, Magacin.org

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here