У организацији Удружења грађана „О-два“, одржан је први Фестивал ћириличних брендова у новосадској Свилари, у оквиру ког је отворена изложба ћириличних логотипа, као и округли сто на ком су лингвисти, историчари и редитељи расправљали о очувању српског писма. Догађај су подржали Град и Покрајина.

На изложби у оквиру Фестивала ћириличних брендова, представљени су плакати са логоима ретких фирми и удружења која су изабрала ћирилицу за своје представљање. Колико је ћирилица угрожена у јавном простору, да ли је она оригинални производ, да ли одражава чување историјског памћења и самосвојности нека су од питања постављених на Фестивалу.

„Сведоци смо да је у јавном простору ћирилца угрожена и ми на један афирмативан начин желимо да подстакнемо све привредне субјекте да своје називе пишу на ћирилици јер она је стуб српске културе“, истиче Гојко Вукоје, представник Удружења грађана „Клуб О 2“.

Помоћник покрајинског секретаријата за културу, Мирослав Илић, подсећа да ћирилица има, не само културолошку, већ и економску димензију.

„Шта странац жели када пређе границу? Жели да купи аутентичан производ, а ћирилица јесте аутентичан производ“, каже Илић.

Фестивал су посетили и новосадски средњошколци, који кажу да су под утицајем нових медија, углавном усмерени на латиницу.

Ћирилица као особеност мора бити присутнија у јавном простору, а анимирање младих да је користе мора бити приоритет, кажу неки од учесника округлог стола на фестивалу.

Извор: РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here