NA Nikoljdan ove godine, u književnoj i duhovnoj zaostavštini velikog pravoslavnog mislioca i duhovnika vladike Nikolaja Velimirovića, koja je rasuta širom sveta, protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni i odgovorni urednik “Glasa Crkve”, izdavačke kuće Eparhije šabačke SPC, pronašao je jednu, do sada nepoznatu, poemu: “Svečovekova pesma mesecu”.

Pesma je napisana pre 100 godina, kada je vladika boravio u Engleskoj, u nacionalnoj misiji u toku Prvog svetskog rata. I u tom periodu vladika je, po rečima dr Rankovića, “neumorno pisao i stvarao”.

– Objavljivao je svoja slavna dela, studije, eseje, traktate i rasprave na engleskom jeziku – kaže naš sagovornik. – Tad počinje da piše i svoje najslavnije delo ranog perioda – “Reči o Svečoveku”. Objavljuje ga u nastavcima u elitnom londonskom i svetskom književnom časopisu “Nju ejdž”.

Zahvaljujući tome, po rečima našeg sagovornika, “ideja Svečoveka zaokuplja svetsku pažnju”:

– Filosofski kružok u Helsinkiju, tekstove prevodi na finski i ruski jezik, i celu jednu godinu intenzivno se bavi proučavanjem filosofije Svečoveka – priča dr Ranković. – Po povratku u zemlju Nikolaj tekstove prevodi na srpski jezik i objavljuje u celini kao knjigu – “Reči o Svečoveku”.

ŠEKSPIR

NA svetskom skupu šekspirologa u Londonu, povodom 300-godišnjice Šekspirove smrti, Nikolaj govori svoju čuvenu besedu o Šekspiru pred svetskom književnom i kulturnom elitom. “Svečovekova pesma mesecu” pisana je u šekspirovskom maniru i atipična je u odnosu na ostale vladičine pesme.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here