Снаге које је Ердоган извео на улице да спрече пуч нису снаге либерализма и демократије, то нису чак ни уобичајене конзервативне присталице владајуће Ердоганове странке, пишу западни медији. Чини се да су то исламисти, па чак и џихадисти, и они су окупирали улице, сматра професор Сонер Kагаптај са Института за блискоисточну политику у Вашингтону.

Да за овакав став има оправдања, можда најбоље показује један детаљ из ноћи када се Турска затресла.

Kада се коначно огласио, Ердоган је то урадио преко апликације „Фејстајм“. Нико није знао где се турски председник налази, али његов апел уродио је плодом. Убрзо су на улице изашли „обични грађани да бране демократију“. Окупљена маса која фанатично брани турског председника не само да је послушно изашла на улице, већ и даље, пет дана од покушаја пуча, стотине људи налази се на истанбулском тргу Таксим.

Али није Ердоган играо само на карту одбране демократије. Његов кец из рукава био је ислам и индиректно позивање да се одбраном државе брани и сама вера.

Позивајући људе да изађу на улице, у све су се укључио и Дијанет, државна канцеларија која контролирише све џамије. Читане су молитве за излазак на улице, а имами су отворено стали на Ердоганову страну.

Оно што је требало да буде позив на одбрану демоктарије и државе, претворило се у верску мобилизацију каква није виђена у Турској од краја Османског царства, сматра професор Kагаптај.

На улице су изашли они најекстремнији, па чак и исламисити и џихадисти, а не обични грађани.

– Позив на обрану Ердогана није био позив на обрану демократије, то је био позив да се политички подржи Ердоган из религијске обвезе. Та мобилизација на улице је извела исламисте и џихадисте, који и даље остају на улицама и још се нису вратили својим кућама. У Турској се из дана у дан настављају окупљања и упућују се бројни позиви на молитву, чиме се обрана Ердогана претворила у политичко-религијску обавезу – сматра професор Kагаптај.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here