Професор историје на филозофском факултету у Загребу Хрвоје Kласић поново је узбуркао духове у Хрватској, јер је рекао да је Алојзије Степинац био викар НДХ и да није био никакав „симбол отпора“ усташком режиму

Kласиће је одавно трн у оку „модерним историчарима“ и политичарима у Хрватској, јер чврсто брани становиште да су усташе били најгора крвава хорда Европе у Другом светском рату и да ту не може да буде „исправљања“ историје.
– Степинац јесте био војни викар војске НДХ и није се никад одрекао те “функције”. Према његовом писму сарајевском надбискупу Шарићу, Ватикан га је именовао и за викара војника окупационих војски на подручју НДХ. Проблем дакле није његово викарство, али јесу злочини које су те војске чиниле четири године током рата – рекао је Kласић за Јутарњи лист.
Он је истакао да Алојзије Степинац није био умешан у било какве злочине током рата, али да се никако не може сматрати „симболом отпора“ усташком режиму.
– Степинац није био ратни злочинац. Kолико је мени познато, он нити је иницирао нити потицао чињење ратних злочина. Али и поред свих племенитих поступака током рата, Степинца не можемо да сматрамо за симбол отпора усташком режиму. То не значи да тог отпора понекад није и било, али је он био симболичан с обзиром на страхоте које је тај режим четири године проводио. Јавна осуда усташког режима и терора нажалост је изостала. Посебно супротно у односу на врло храбру и конкретну осуду комунистичког режима и злочина, како за време рата тако и одмах по успостављању нове државе – нагласио је Kласић.
Хрватски историчар је истакао да се Анте Павелић и Алојзије Степинац нису „мирисали“, али да уопште нема дилеме да су сарађивали у НДХ.
– Степинац и Павелић нису били блиски. По свему судећи, нису се ни подносили. То ипак не значи да је Степинац због тога имао проблема или да је, како он сам на суђењу истиче био, “персона нон грата” у НДХ. Јер, врло се ретко непожељним особама додељује орден за заслуге. А један такав Анте Павелић је доделио Алојзије Степинцу, и то не 1941, него 1944. године! Па и Бискупска конференција под председавањем Степинца из марта 1945., одржана је на иницијативу власти НДХ. Том приликом хрватској и светској јавности упућен је протест који ни тада, пред сам крај рата, не упућује на неслагање с усташким режимом а камоли на осуду – поентирао је професор Хрвоје Kласић.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here