Извештај британске војске који је процурео у јавност показује анализу потенцијалног сукоба са Русијом, у ком се армија Њеног величанства не би тако лепо провела.

Извештај је објавио „Тајмс“, који је поверљиве податке добио од високо позиционираних челника војске. Документ и анализа потенцијалног сукоба, који је резултат тајног истраживања које су урадили припадници високих кругова британске војске, упооравају да би Велика Британија и НАТО савезници имали „великих проблема да парирају Русији, која је за релативно кратко време направила огроман напредак у наоружању, толико да сада води у свим аспектима“.

Извештај је заснован на војним вежбама одржаним у Украјини у марту 2016. године, а направљен под руководством команданта британске армије Ника Kартера, наводи „Тајмс“.

„У мало вероватном случају директног сукоба НАТО алијансе и Русије мора се признати да су руске оружане снаге у овом тренутку супериорније од британских“, пише у једном делу документа.

У даљем делу извештаја наводи се да су прескупа британска војна транспортна возила, вредна 3,5 милијарде фунти, „потпуно рањива пред руским минобацачима и ракетама“.

“ С обзиром да су наши војни капацитети у последњих 15 година знатно ослабили, морамо се окренути тактичнијим начинима борбених акција, признајући да је један број противника једноставно на нивоу који далеко превазилази наше могућности“, пише у закључку анализе.

Аутори извештаја су изнели низ препорука британским властима. Према мишљењу експерата, војници треба да буду боље упознати са онлајн-тактикама, везанима за Твитер и Фејсбук, као и да престану да користе електронске уређаје за време војних вежби.

Такође, у извештају стоји да је Русија напреднија и у сајбер-ратовању, с обзиром да су њене службе „максимално усавршиле уметност хаковања радарских сигнала, што арсенал НАТО алијансе и Велике Британије који функционише уз помоћ ГПС-а ставља у велику опасност“.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here