epa04510989 A handout picture provided by Turkish Presidential Press Office shows Russian President Vladimir Putin (L) and his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan (R) chatting before a press conference in the new presidential palace in Ankara, Turkey, 01 December 2014. Putin and Erdogan began a meeting in Ankara to discuss their often opposing views on the crisis in Syria, the Islamic State threat and gas supplies to Turkey. Russia agreed to send more gas to Turkey and charge 6 per cent less for the energy, starting in January. Putin is on a one-day official visit to Turkey. EDITORIAL USE ONLY, NO SALES EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

Интернет је забрујао, нарочито међу турским исламистима, о томе шта је све Турска морала да учини не би ли задовољила Русију. Русија је данас фактички постала најближи пријатељ Турске, не само због тога што је управо Москва Ердогана упозорила на ближећи се преврат, него и судећи по споразумима које је Анкара с Москвом потписала и наставља да их потписује.

Нећемо на овом месту набрајати сав списак споразума које смо покупили из разних извора по интернету. Рећи ћемо само то да неки од тих извора тврде да имају информатора у турској влади а други се позивају на родбинске везе и слично. Чему у таквој ситуацији можемо веровати? У вези тога препоручујемо да то све посматрате као повод за размишљање и да будете спремни да за све тражите и потврдне доказе, укључујући и посредне доказе по извештајима у медијима, случајне фразе политичара и слично.

Сви подаци, које ћемо ниже навести, спадају у категорију непотврђених али и истовремено и веома тачних.

Турски ток. Најтајанственији, без сумње, споразум је око сагласности за изградњу гасовода под руским условима. Да ће он бити изграђен очигледно је, као што је очигледно и да ће Турска само опслуживати гасовод,те да ће накнаду добијати искључиво за опслуживање гасовода. Заштиту гасовода пружаће турске фирме које ће унајмљивати ГАСПРОМ или и друге организације, одговорне за проток гаса. Подсетимо се да су у вези гасовода из почетка, на пролеће, Турској били понуђени повољнији услови, али током лета услови су се пооштрили: Турска неће бити власник гасовода, због чега неће добијати ни накнаду за транзит гаса.
Безвизни режим. Биће уведен се једнострани безвизни режим с Турском. Руски држављани моћи ће да улазе на територију Турске без виза, али турски држављани без виза у Русију неће моћи да улазе.
Обустављљње турских активности у Сирији и у Ираку. Тешко је рећи шта овај споразум конкретно предвиђа, будући да Турска до сад није извела своју војску из Ирака нити постоје неке нарочите назнаке да се ка томе иде. Међутим у сваком случају већ је постало очигледно да су бандити на северу Сирије већ престали да добијају помоћ од турских „добротворних“ организација. Такође се велики број камиона већ увелико непропушта и бива враћан с границе.
Ослобађање новинара. Да, и то је један од споразума. Ердоган је преузео обавезу да постепено ослободи низ опозиционих новинара који су били затворени због истраживања односа Турске с бандитима из тзв. Исламске Државе.
Неометани пролаз војних бродова кроз Босфор. ради се о томе што је Турска с Русијом закључила допунски договор, којим се Русији омогућава да кроз турске мореузе провози било какве бродове и неограничене тонаже, и то без икаквих дозвола, него само уз обавештење.
Свих ових 5 горе набројаних споразума Ердоган је потписао још и пре покушаја државног удара. То су били захтеви, на које је Ердоган пристао не би ли дошао у могућност да закључи примирје с Русијом.

Међутим, оно шта су све Русија и Турска разматрале после угушеног покушаја преврата далеко је интересантније:

Турска је спремна да преда Русији НАТО кодове и шифре за распознавање „пријатељ/непријатељ“.
Турска је спремна да приступи затварању низа представништава НАТО на својој територији
Турска је спремна да прекине своје чланство у НАТО.
Шта је у свему овоме најинтересантније? Најинтересантније је управо то што су по свему судећи све ове ставке у фази разматрања с Москвом. Анкара је изјавила спремност и нуди се да све то испуни и сада од Москве очекује одговор на своје дарежљиве понуде.

Интересантно је шта ће Русија на то све одговорити. Такође је могуће да је Турска већ предузела одређене кораке не би ли се Русији одужила за упозорење о државном удару. По нашем мишљењу Москва је Ердогана о ближећем се преврату упозорила непостављајући никакве услове. Јер, у случају да је преврат био успешан, нова власт Турске раскинула би све тајне договоре и Москва би остала без ичега (јер би формално Ердоган и његови савезници били свргнути и затворени између осталог и због обарања руског авиона). Осим тога, преврат би се десио после нормализације односа, што значи да би Путин био доведен у неугодну ситуацију када би после преврата покушао да поново заледи односе с Турском.

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here