ОРГАНСКА храна је највећа шанса за економски развој Србије. То је једини начин да српско село опстане, а сељак да живи од свог рада. Сада су нам запарложене њиве чак и предност, јер на њима већ за неколико месеци може да се узгаја органско поврће.

Овако причу о органском узгоју започиње Предраг Колувија, власник компаније „Јовањица“, која је за свега пет година постала највећи произвођач и дистрибутер органске хране у Србији. Производи им се продају у свим трговинским ланцима, ускоро започињу кућну доставу, а под њиховим брендом продају се воће, поврће, биље и житарице неколико стотина произвођача из села широм Србије.

– Људи су све више свесни колико је органска храна важна, тако да и производња, али и потражња на тржишту расту веома брзо – каже Колувија. – Због тога је важно да се селу и пољопривреди врати што више људи, јер ће моћи пристојно да зараде и живе од свог рада.

Колувија је фирму отворио пре пет година, када се вратио из Немачке, где је рођен и одрастао. После две године припрема, почела је и производња и продаја производа. Сада је укључен и у пројекат који реализује Град Београд, где је расписан конкурс за доделу на коришћење око 5.000 хектара градске земље, од које би добар део могао да се користи одмах за органски узгој, а део за три године, када се очисти од пестицида. У оквиру органског инкубатора би, каже, посао требало да добије око 10.000 људи, кроз око 2.000 малих газдинстава.
– Ми ћемо тим људима помоћи да развију производњу и обезбедити им тржиште. Идеја је да се нешто слично развија широм Србије. Манастири би могли да буду откупни центри. Већ се договарамо са оцем Михајлом, старешином манастира Јовање код Ваљева. Они имају малу органску производњу, вредни су и заинтересовани да окупе пољопривреднике из тог краја – најављује наш саговорник. – Ми смо вољни да знањем, семеном, откупом рода помогнемо свакоме ко одлучи да се бави органском производњом. План нам је да до краја 2017. године имамо око 3.000 коопераната. Њихову робу можемо да пласирамо на домаће и страна тржишта. Посетили су нас представници руских хипермаркета и само чекамо отварање велетржнице у Београду, па да њима почнемо да испоручујемо робу. Извозимо и у земље Европске уније.

ПОКЛАЊАЈУ 1.500 ЈАЈА НЕДЕЉНО

– ЖЕЉНО ишчекујемо да се промени законски оквир и да се органска производња одвоји од конвенционалне. Сада због закона имамо ситуацију да један наш кооперант не може да добије сертификат за органске коке и јаја. Закон каже да на фарми са више од 300 кокошака, оне морају да буду у кавезу. А у органској производњи кавези су строго забрањени. Зато тај произвођач недељно поклања око 1.500 јаја, док чека измену закона и шансу да региструје органску фарму – објашњава наш саговорник.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here