УНИВЕРЗИТЕТСКИ професор из Чачка Саша Обрадовић (50) због телефонског узнемиравања пријавио је полицији банку из које га свакодневно зову, јер он 40 дана касни са отплатом рате за стамбени кредит. Обрадовић се због узнемиравања, претњи, зеленашења и како каже, страха за своју безбедност, позвао на Устав, Закон о облигационом праву, Кривични законик и Закон о заштити потрошача, као и на одредбе Уговора о стамбеном кредиту, по коме банка нема право да га телефонским путем прогања, да му прети и узнемирава га, већ треба да примени инструменте обезбеђења, како је и у уговору наведено.

Према том уговору, банка клијента може писаним путем да опомене због неплаћања рате, а после 90 дана кашњења да активира хипотеку. Зајмодавац је, међутим, унајмио НН лица, својеврсне утериваче дугова, с којима телефонски разговори нису нимало пријатни.

Професор је два пута банци послао писано обавештење у којем тражи да телефонско узнемиравање престане, позивајући се на српске законе, али су се из банке оглушили о његове захтеве. Он их је подсетио и на одредбе уговора о кредиту (члан 9), „да неће противзаконито преузети улогу ‘утеривача дуга’, примењујући насртљиву и агресивну пословну политику телефонског узнемиравања, претњи и покушаја утеривања дуга, у циљу наплате месечног ануитета, већ ће путем писане кореспонденције применити иструменте наплате својих потраживања“.

– НН лица, која се представљају као сарадници банке, континуирано ме узнемиравају, прете ми на различите начине и изазивају страх за личну безбедност и безбедност моје породице. Позивају ме континуирано свака два дана, чак и суботом. Некада и по три пута дневно, чак и увече, и увек с различитих бројева мобилних телефона. Обратио сам се МУП-у, заштитинику грађана и поверенику за информације од јавног значаја, а највероватније ћу и правосуђу. Једноставно, ти утеривачи дугова из банке су неподношљиви, међутим, држава Србија никада до сада то није ни покушала да реши – каже Обрадовић.

УПРАВЉАЈУ ЖИВОТОМ И СМРЋУ

– Узео сам стамбени кредит у швајцарским францима, банка је 2007. године противзаконито исплатила динаре (19.500 евра у динарској противвредности), а истовремено сам уплатио депозит од 2.500 евра. Путем камате за девет година отплатио сам више од 15.000 евра, а сада ми је основни дуг 24.500. Једноставно, само у Србији банкама је дата могућност да управљају животом и смрћу клијената. Тога нема нигде у цивилизованом свету – наводи Обрадовић, професор биомедицинских наука.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here