Поједини делови Чикага у последњих девет месеци више личе на ратну зону него на насеља у трећем највећем америчком граду. Ирена Аћић, Српкиња која се недавно отиснула пут престонице Илиноиса, прича о црној статистици од чак 105 убистава у протеклих месец дана, подељености града на безбедне и опасне квартове и озлоглашеном Саутсајду, јужном делу Чикага.

– Статистика звучи заиста застрашујуће. Током претходног викенда, за празник Дана рада убијено је чак 15 људи. У питању су улични обрачуни локалних банди које се крећу у јужним деловима града – почиње причу Ирена.

Од почетка године у Чикагу је забележено 2.346 инцидената у којима је коришћено ватрено оружје, што је за чак 50 посто више него прошле године. Најопаснији део града је Саутсајд.

– То је део у којем живе махом сиромашни Афроамериканци. Често се дешава да у окршају банди тамо страдају и недужни људи, који се несрећном игром случаја нађу на погрешном месту, у погрешно време. Недавно је жртва обрачуна била једна трудница, која се нашла на улици док су чланови банди пуцали једни на друге. Међутим, као што рекох, ово је велики град, и људи знају у које делове смеју да иду, а у које не. Ми се бојимо да залазимо тамо, а становници Саутсајда не долазе у овај део. Лично се у Ветровитом граду осећам сигурно, али у неке квартове не бих отишла ни за живу главу – каже Ирена

Она је открила и један занимљив детаљ, када је на једном интервјуу упознала младог Афроамериканца који је одрастао у Саутсајду.

– Младић није имао више од 25 година. Испричао ми је да је одрастао у крају у ком велики број његових вршњака припада некој од локалних банди, те да неколицину и сам познаје. Према његовој причи, ти млади људи живе у сиромаштву и насиљу, од данас до сутра, и буквално ни сами не верују да ће дочекати тридесету годину живота – истиче наша саговорница.

У Чикагу и уосталом читавој САД тренутно је веома популаран филм „Соутхсиде wитх yоу“, о одлазећем председнику Бараку Обами и његовој супрузи Мишел, односно о њиховој младости и упознавању. Барак Обама је и сам одрастао у овом озлоглашеном насељу, те је још у младости покушавао да побољша ситуацију у Саутсајду. Обама се након завршених студија преселио у Саутсајд, где је радио за 12.000 годишње (што је у Америци веома мало).

Саутсајдом, иначе скоро 100% афроамеричком насељу, сиромаштво је завладало још осамдесетих година, када је већина становника остала без посла због затварања локалних челичана и фабрика, откад махом једва преживљавају. О бандама у Чикагу снимљен је и документарац.

https://youtu.be/z1sJpf6qdE8

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here