Избегавајте антиперспиранте који садрже алуминијумске соли јер могу да зауставе рад знојних жлезда. За организам нису пожељни ни пропилен гликол, парабени и триклосан, који је забрањен у САД

Употреба дезодоранса и других козметичких препарата против знојења може изазвати озбиљне здравствене проблеме.
Већина антиперспираната садржи алуминијумску со, коју произвођачи користе јер блокира знојење. Бројна светска истраживања су показала да је овај састојак штетан, а да је највећа опасност по апокрине, односно једну од две врсте знојних жлезда које се стварају у пубертету. Њихова улога је да луче зној који добија непријатан мирис у додиру са бактеријама, а управо алуминијум у дезодорансима може да заустави њихов рад. Осим тога, алуминијум се апсорбује кроз кожу, па у неком тренутку може да оштети и ДНK, повећавајући ризик за настанак канцерогених ћелија.

Поједине научне студије повезивале су алуминијум у антиперспирантима са настанком тумора и Алцхајмеровом болешћу, међутим, та веза никад није децидирано доказана.

Састојци у дезодорансима које треба избегавати

Алуминијум
У декларацијама се крије под називима алуминум цхлорохyдрате, аммониум алуминум сулфате, потассиум алуминум сулфате, алуминум зирцониум тетрацхлорохyдреx глy. Алуминијумска једињења се користе како би се онемогућило испуштање зноја преко пора. Алуминијум остаје у телу и самим тим се временом акумулира.

Пропилен гликол (Пропyлене Глyцол)
Пропилен гликол је првобитно развијен као антифриз. У дезодорансима и антиперспирантима се користи као овлаживач и за повећање апсорпције. Пропилен гликол се показао као иритантан за кожу и изазивач алергијских реакција, чак и у ниским концентрацијама од два одсто. У неким дезодорансима, чак и оним „природним“, пропилен гликол је први или други састојак.

Парабени
Парабени се користе као конзерванси у широком спектру козметичких и прехрамбених производа. Показало се да имају естрогене ефекте и сумња се да нарушавају рад ендокриног система. Студије су пронашле парабене у ткиву код рака дојке, али никада није званично доведен у везу као главни узрок настанка карцинома.

Триклосан (Трицлосан)
Триклосан је антигљивична и антибактеријска хемикалија која се користи у многим производима за личну хигијену, укључујући сапуне и дезодорансе. За триклосан је доказано да ремети рад ендокриног система код животиња, посебно да утиче на хормонску функцију штитасте жлезде. Такође је повезан са поленском грозницом и развојем алергије. Поред тога, триклосан може да реагује са водом из чесме и да тако настане хлороформ, тако да се сматра могућим канцерогеном. У Америци је забрањен.

Немачки научни институт је ипак упозорио да алуминијум у антиперспирантима можда угрожава здравље, па би људи требало да смање употребу оних који садрже тај метал.

– Људи не смеју да потцене учинке деценијског
коришћења антиперспиранта који садрже алуминијум – упозорила је немачки токсиколог Аријана Ленцнер.

Она каже да људи већ самом храном уносе одређену количину алуминијума која се може толерисати.

– Још нема несумњивих научних доказа везе уноса алуминијума и Алцхајмерове болести или рака дојке – каже Ленцнерова.

Ипак, овај институт подсећа на истраживања која су показала да веће дозе алуминијума имају неуротоксичне учинке на људе и да штете фетусима животиња.
Тако је са овог института стигла препорука одраслим Немцима да недељни унос алуминијума ограниче на један милиграм по килограму телесне тежине. Стручњаци сматрају да се та количина унесе једним наношењем антиперспиранта с алуминијумом.

И Француска агенција за здравствени надзор производа (АФССАП) на темељу новијих научних истраживања препоручује смањење максималне дозвољене концентрације алуминијума у козметичким производима.
АФССАП сматра да „коришћење антиперспираната који садрже 20 одсто алуминијумских соли не може гарантовати здравствену безбедност за потрошаче, па сугерише ограничавање концентрације алуминијумских соли у козметичким производима на 0,6 одсто, али и избегавање коришћења производа који их садрже на оштећеној кожи. Ово упозорење се посебно односи на моменат након бријања пазуха.
И наши стручњаци саветују да се избегавају антиперспиранти који садрже алуминијум.
– Алуминијумске соли блокирају канале лојних и доводе до упале апокриних жлезда. Пронађене су и у туморном ткиву дојке. После сваког прскања коже канал се све више зачепљује и мање се знојимо. Због коришћења дезодоранса добра функција жлезда у пазуху се изгубила. Kада се оне зачепе, зној се гомила и долази до пуцања жлезде, стварања цисте и упале. То узрокује јаке болове, реагују лимфни чворови, загноје се и стварају се ране – рекла је дерматовенеролог докторка Горана Исиаловић.

ОПРЕЗНО! ПРЕ KУПОВИНЕ ДОБРО ПРОЧИТАЈТЕ САСТАВ: Опасне материје у препаратима за сунчање!

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић замера произвођачима што на козметичким производима, између осталог дезодорасима, не истичу упозорења какве све последице ти производи остављају на људско здравље.

– На бочици мора да пише да неконтролисана употреба дезодоранса који садржи алуминијумске соли може да изазове упале жлезда. Произвођачи антиперспираната на сва уста рекламирају да њихови производи пружају заштиту од 24, па и 48 сати, а то сви врло добро знамо да је немогуће. Ми у Србији имамо додатни проблем, а то је што је још 2011. године укинута Агенција за хемикалије и биоциде. Због тога на нашем тржишту нико не контролише између осталог и козметику која се продаје на нашем тржишту – објашњава Паповић.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here