Васиљевић је у дебати у ЕУ инфо центру, пред сутрашњи Међународни дан борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије упитала и да ли је држава свесна да има премијерку чија партнерка није „законски препозната“ и да ли зна шта ће се десити ако оне пожеле да имају децу

У Србији живи 500.000 ЛГБТ особа, а и даље не постоје добри или адекватни закони који би регулисали њихова прва, оценила је данас представница Лабриса Јелена Васиљвић.

Она је то рекла на скупу у „Kакав је одговор Србије на хомофобију?“ на којем је указано на и даље постоји велики број напада на ЛГБТ особе.

Васиљевић је у дебати у ЕУ инфо центру, пред сутрашњи Међународни дан борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије упитала и да ли је држава свесна да има премијерку чија партнерка није „законски препозната“ и да ли зна шта ће се десити ако оне пожеле да имају децу.

– Ми живимо у истополним заједницама, у тим породицама расту наша деца, али их закон не штити – рекла је Васиљевић.

Изразила је незадовољство што Србија још нема закон о истополним браковима који би омогућио обичне ствари: да партнера могу да одведу у болницу, да му оставе наследство или да заједно узму кредит.

На скупу су учестовале и повереница Србије за заштиту родне равноправности Бранкица Јанковић, директорка Kанцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, представница удружења Егал Хелена Вукотић.

Оцењено је и да ништа значајно није урађено од прошле године када је закључено да у Србији недостаје дијалога и образовања о ЛГБТ темама, а нема ни адекватног кажњавања напада из мржње.

Вукотић је оценила да се у Србији све своди на „гашење пожара“, и да ЛГБТ заједница постаје видљиви кроз извештаје из „црне хронике“.

Уместо да систем штити заједницу од 20.000 трансродних особа, нема измена у матичним књигама, те се пријава да је неко променио пол обавља уз потврду министара здравља и локалне самоуправе.

– Држава мора да зна да 20 одсто људи иде до краја и промени пол, а 80 одсто њих не, иако се врло осећа и живи као особа супротног пола – рекала је Вукотић и навела да је веома лоше што је такав предлог прошао и заштитника грађана.

бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here