Момчило Вуксановић мораће да плати 3.000 евра због, како каже, враћања крста на спомен-обележје мојковачким јунацима на Бојној њиви, док суд тврди да крст на том обележју – никада није постојао

Подгорица – Још један Србин је на Видовдан осуђен због крста. Овога пута је то председник Српског националног савета Црне Горе Момчило Вуксановић из Подгорице. Њега је Основни суд у Бијелом Пољу прогласио кривим због постављања крста на спомен-обележје мојковачким јунацима на Бојној њиви. Суд га је казнио новчано са 3.000 евра.

Непознати починиоци су оскрнавили спомен-обележје и са њега уклонили две месингане плоче на којима је било исписано „Ми смо пали да би Црна Гора и Србија живјеле”, као и назив одбора који је подигао споменик, а пре тога, на 25-годишњици прославе славне Мојковачке битке, на споменику је био и православни крст који је на волшебан начин нестао.

У пресуди бјелопољског судије Драгана Мрдака пише да је Вуксановић крив јер је „изменио спомен-обележје јунацима Мојковачке битке на Бојној њиви, на начин што је на врх спомен-обележја поставио крст”.

Суд није прихватио Вуксановићев исказ у ком је навео да он као председник Српског националног савјета, институције српског народа у ЦГ која се бави заштитом и очувањем српског идентитета, у години обиљежавања 100-годишњице Мојковачке битке, није имао морално право да на дан јубилеја Срба из Његошеве Црне Горе изађе погнуте главе пред прецима „витезовима велике и најславније битке чији су се витезови пред крстом заклели и ту на Бојној њиви причестили пре него су живот одбранили у одступници браћи Србима”. Из тих мотива одлучио је да обнови спомен-обележје јунацима који погинуше у славном боју на Мојковцу и да постави крст који је срушен 1941. године.

Али судија Мрдак је уверен да крста није било:

„Окривљени се бранио да је на првом споменику постојао крст позивајући се на 77. страну прославе 25-годишњице битке на Мојковцу. Међутим, из предње споменице као и слике са 77. стране не може се утврдити да је на том месту постојао споменик са крстом већ је, по оцени суда са те слике, био постављен привремено као део хришћанског богослужења – одавања парастоса жртвама изгинулим јунацима Мојковачке битке…”

Адвокат Милош Вуксановић који је пред судом бранио др Момчила Вуксановића нам је рекао да је и пред судом доказао да „нема ни једног доказа да је његов брањеник учинио дело које му се ставља на терет”. Пријаву против Вуксановића, подсетимо, поднео је председник општине Мојковац Дејан Медојевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here