ЗВАНИЧНИ Вашингтон је уложио протест Манили због тога што је председник Филипина – Родриго Дутерте – америчког амбасадора Филипа Голдберга у својој земљи назвао “кучкиним сином и хомосексуалцем”.

Истовремено га је оптужио да се меша у унутрашње ствари Филипина.

Портпаролка Стејт департмана Елизабет Тридо поводом “испада” председника Филипина изјавила је: “Видели смо неприхватљиве коментаре који се тичу нашег амбасадора Голдберга”.

Дутерте важи за државника који нема баш респект према Сједињеним Државама, а и иначе има “дуг језик и кратак фитиљ” па – поготово кад је уверен да је у праву – дозвољава себи да изговори и оно о чему политичари и дипломате по правилу мудро ћуте.

Међутим, ово уопште није најважније од онога што је Тридо рекла. Јер, она је признала да су САД забринуте због могућих хапшења бивших функционера осумњичених за везе са трговином дрогом, а Дутерте управо то тражи. И не просто тражи.

Само што је изјавио да је више од 150 функционера Филипина, међу којима има и градоначелника и званичника полиције, умешано у “незаконите шеме” и да имају један дан на располагању да се предају властима.

И, одмах се предало њих око 50. Дутерте је и њима и осталима, а и својим критичарима, поручио: “Заборавите законе о људским правима. Ја сам ушао у председничку палату и наставићу да радим оно што сам радио док сам водио Давао”.

Све ово има и своје наличје. Филипински национализам има једну специфичност: велику наклоност према Америци. У тој земљи постоји партија која као главну тачку свог програма има тражење да Филипини постану једна од држава САД.

У време своје изборне кампање, говорећи о групном силовању мисионарке из Аустралије које се догодило у време када је Дутерте био градоначелник у граду Давао, прво је нагласио да је та мисионарка “била привлачна”.

Уследило је негодовање званичника Аустралије и Сједињених Држава, а Дутерте им је на то поручио: “Завежите!”.

Потом је његов избори штаб тврдио да је то била “шала”.

Показало се да није. Јер, када је био замољен да прокоментарише претњу Аустралије да ће прекинути дипломатске односе са Филипинима, Дутерте је рекао: “Ако ја постанем председник, само навалите – прекидајте односе!”.

Дутерте је постао председник Филипина крајем јуна 2016. године, када је напунио 71-ну.

У свету је најпознатији по томе што је позвао сународнике да линчују трговце дрогом и да их хватају. Притом је рекао: “Ако они живе поред вас, зовите полицију, а ако имате оружје – убијајте их сами… Можете рачунати на моју подршку. Ако трговац дрогом се усуди да пружи отпор или покуша да вас нападне – убијајте без размишљања. Убијајте их а ја ћу вам за то дати медаљу”.

Дутерте је истом приликом чак обећао да ће платити по пет милиона пезоса (107,5 хиљада долара) за леш сваког убијеног наркобоса. За сваког ухваћеног и привиденог живог – обећао је по 1.000 пезоса мање.

Дутерте је обећао да ће стати на пут криминалу у року од пола године.

Док је руководио градом Давао, било је убијено од 500-700 људи. Многе су ликвидирали “ескадрони смрти” састављени од добровољаца.

Извор: Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here