Александар Вучић је политички доминантнији него икад, али би евентуални неуспех кандидата СНС на председничким изборима следеће године – ко год то буде био – могао да направи прве велике пукотине у његовој власти.

Овде је потребно дефинисати појам „неуспех“ СНС. Под тим би могао да се сматра не само директан пораз напредњачког кандидата, што је и даље мало вероватно, већ и значајнији успон неког од опозиционих противкандидата. Јер, успешни опозиционар би одличан изборни резултат могао да искористи као одскочну даску за снажније политичке ударе на Вучића.

Ђорђе Вуковић из Цесида сматра да би у случају пораза кандидата СНС коалициони партнери напредњака могли да промене плочу, баш као што се и догодило Борису Тадићу 2012. године.

– Сетимо се: Николић је победио на председничким изборима, а странке које су биле уз ДС прешле су на другу страну. То не значи да би исто учинили и напредњацима, али свакако би уздрмали СНС – каже Вуковић за „Блиц“.

Јасно је да Вучић озбиљно размишља да ли да подржи кандидатуру Николића. Актуелни председник би се радо упустио у трку за још један мандат, али је питање шта ће се догодити ако не добије подршку СНС и Вучића. Виђенији напредњаци се нерадо изјашњавају на ову тему, уз изговор да је „још рано за причу о председничким изборима“.

Kоји су домети Саше Радуловића

За опозицију, чија се популарност тренутно врти око цензуса, председнички избори су шанса да се издигну и поправе рејтинг. Демократе би добрим кандидатом могле да постану озбиљнији изазов за напредњаке.

– Демократе не могу ништа да изгубе, а мало је вероватно да самостално могу да победе. Добрим резултатом би постали макар претња СНС-у – наводи Вуковић.

Шансу да постане водећа опозициона партија има „Доста је било“ Саше Радуловића, који је на минулим изборима остварио добар резултат. На председничким изборима видеће се да ли ће искористити једногодишње парламентарно искуство за увећавање подршке.

– Они ће тражити своју шансу да се издигну изнад осталих опозиционих странака. Наравно, све зависи од тога да ли ће опозиција имати једног кандидата и ко би то могао да буде – каже Вуковић.

Нема сумње да лидер СДС-а Борис Тадић има жељу да се врати на Андрићев венац. Ипак, у томе засад има подршку само своје партије, која би, без ЛДП-а Чедомира Јовановића и ЛСВ-а Ненада Чанка, била далеко испод цензуса.

Извесно је да ће се за председника државе кандидовати лидер СПС Ивица Дачић и председник СРС Војислав Шешељ, који ће покушати да понове резултате са парламентарних избора и искористе прилику да се додатно промовишу. Kандидатуру су најавили и Расим Љајић, председник СДПС-а, Санда Рашковић Ивић, председница ДСС-а, као и естрадни менаџер Саша Мирковић, бивши напредњак.

Спекулише се да би на предстојећим изборима могао да учествује и заштитник грађана Саша Јанковић, али је он одбио да коментарише такву могућност.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here