Десет дана уочи најављене комеморације у Блајбургу, председница Хрватске Kолинда Грабар Kитаровић обишла је то место, положила цвеће и запалила свеће усташама убијеним по окончању Другог светског рата.

Из Kабинета хрватске председнице саопштено је да је то било „масовно убиство ратних заробљеника“, да су притом прекршене, како се тврди, „све цивилизацијске норме и одредбе хуманитарног права, пре свега Женевска конвенција о ратним заробљеницима из 1929“, као и да је то био по размерама „највећи поратни масовни злочин у Европи након Другог светског рата“.

Не наводи се у саопштењу када је Грабар Китаровићева посетила Бајбург, с обзиром на то да учествује на самиту Брдо-Бриони, који је јуче почео у Тирани.

Најављена комеморација усташама страдалим на подручју Блајбурга ипак ће бити одржана ове године, иако су аустријске власти покушале да је забране управо због истицања усташких обележја и симбола, као и поклича који су протеклих година масовно коришћени, а што је противно законима те земље. 

Овогодишња комеморација је стога сведена само на црквену мису, а организатори су апеловали на учеснике да се уздрже од било каквих провокација недозвољеним симболима и покличима.

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here