Одлазећи хрватски министар културе Златко Хасанбеговић, који се у недељу фотографисао са групом младића који су у руци држали заставу са истакнутим „У“, тврди да није видео заставу због гужве на отварању споменика Мири Барешићу, хрватском терористи, убици југословенског амбасадора Владимира Роловића у Шведској 1971. године.

„Међу хиљадама људи стотине су прилазиле, они су се нашли, нисам видео, то је, нажалост, данак који се мора платити“, рекао је Хасанбеговић, иако се на фотографији јасно види да он у розе кошуљи стоји са стране, одакле су и застава и истакнуто „У“, симбол усташтва, веома лако видљиви.

Шведској 1971. године.

„Међу хиљадама људи стотине су прилазиле, они су се нашли, нисам видео, то је, нажалост, данак који се мора платити“, рекао је Хасанбеговић, иако се на фотографији јасно види да он у розе кошуљи стоји са стране, одакле су и застава и истакнуто „У“, симбол усташтва, веома лако видљиви.

„Наравно да нисам видео, зар мисле да сам малоуман“, поновио је Хасанбеговић за портал Индекс.

Још једну у низу компромитујућих фотографија Хасанбеговића са усташким симболима обелоданио је на свом Фејсбук профилу посланик у последњем сазиву Сабора из Хрватске народне странке Игор Колман, поручивши: „Овако се данас фотографисао технички министар културе и потпредседник ХДЗ-а. Онда ће опет тврдити да су га погрешно интерпретирали.“

Хасанбеговић се на откривању споменика убици Барешићу, у недељу у селу Драге, код Пакоштана, фотографисао са групом мушкараца који су развили заставу с грбом, који има прво бело поље, али и натпис „Франкфурт“ с тим што је фонт слова „У“ у називу града нешто већи и доминантнији од осталих.

Лидер ХДЗ-а Андреј Пленковић је у понедељак поверовао у објашњење Хасанбеговића, када су га о том инциденту упитали новинари на прес-конференцији.

Позив Пленковићу да се огради од Хасанбеговића

Бојан Главашевић, бивши заменик министра бранитеља у влади Зорана Милановића, позвао је Пленковића да се огради од Хасанбеговића.

Главашевић, бивши новинар, Пленковићу је сугерисао и да Хасанбеговић не сме бити на листи ХДЗ-а за ванредне парламентарне изборе, који ће у Хрватској бити одржани у септембру.

„Саветовао бих свима који о Хасанбеговићу имају одређене резерве да прочитају његов интервју у Монду од пре два месеца, који, нажалост, није добио одјека у хрватским и регионалним медијима, али мислим да је он тамо јако добро образложио своје ставове. Он је члан Председништва ХДЗ-а, министар културе, он ће имати своје место и у ХДЗ-у, па тако и у овом изборном циклусу, а шта ће бити након тога, таквих гаранција нема нико па ни он“, навео је Главашевић у писму Пленковићу које је објављено на порталу Аутограф.

Али ако је тај интервју и успео некога да увери да Златко Хасанбеговић није оличење филофашизма – у шта искрено сумњам – онда га је ова фотографија у потпуности демантовала, навео је Главашевић.

Упозоривши Пленковића да је државна застава једина и да је то она која се, како је навео, што се вије на вуковарском водоторњу, на Книнској тврђави, на свакој институцији Хрватске, Главашевић је приметио да је фотографија поред, како каже, онакве интерпретације хрватске заставе увреда свакој грађанки и грађанину Хрватске који воле домовину.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here