Аристотелис Тели Савалас, познати холивудски глумац, био је амерички Грк и православац.

Прославио се бројним улогама. Његова најпознатија улога је била несумљиво у ТВ серији КОЏАК у којој је глумио тврдоглавог детектива. Серија КОЏАК је била позната по бројним епизодама, а емитовала се од 1973 до 1979 године. Са глумом је почео у својим тридесетим годинама.

Почетком ’90-их година ХХ века, дијагностификован му је канцер бешике, од чега је после пар година умро.

О његовом грчком пореклу и припадности православној вери америчка јавност је несумњиво сазнала током православног опела које је покојном Телију одржано у храму Свете Софије у Лос Анђелесу.

Тели иако је рођен у Америци, течно је говорио грчки језик. У кругу његове породице се избегавало говорити на енглеском језику, те су тако успели сачувати свој грчки језик од заборава. Џорџ Салавас је рођени брат Телија.

Тели је волео своје православно грчко порекло и много је помагао цркву Свете Софије у Лос Анђелесу. Редовно је учествовао на манифестацијама грчке заједнице у Америци.

У интервјуу који је дао за People Magazine 1981. је рекао: “Некада сам мислио да сам прљави Грк, али нисам заборави речи свога оца који је говорио да кад одрастемо и схватимо своје порекло, тада ће другима требати дозвола да говоре са нама. Био је у праву. Ја сам поносан Грк.”

Отац Никола и мајка Кристина су емигрирали у Америку почетком ХХ века.

Тели Салавас је био кум на крштењу беби која је касније постала позната холивудска звезда Џенифер Анистон.

Седам година је одлагао крштење свога сина Николаса јер је био заузет снимањем. Потом је отишао са породицом у Грчку и крстио сина у цркви где је његова бака по мајци крштена у селу Аногија у Лаконији.

Тели је био дипломирани психолог. Сем глуме био је и бајкер, спасилац и страствени покераш. На светском покерашком такмичењу 1992. освојио је 21. место. Такође је био и певач.

На сахрану 25. јануара 1994. године, многобројни пријатељи су дошли да се последњи пут опросте од Телија.

Опело је одржано у цркви Свете Софије у Лос Анђелесу, а међу бројним пријатељима били су и Angie Dickinson, Nicollette Sheridan, Jennifer Aniston, Kevin Sorbo, Sally Adams, Frank Sinatra, Don Rickles.

Патриот

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here