ТАЧКА на разговоре напредњака и социјалиста о саставу нове владе могла би да се стави током данашњег дана, а врхови ових странака пре тога требало је да финиширају унутарпартијске договоре.

СПС је у недељу по подне одржао седницу председништва, како би имена свих министара будуће владе потом могло да размотри и председништво СНС. Од тог тренутка почиње и званичан поступак формирања Владе у Скупштини Србије.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у недељу да очекује да ће мандатар Александар Вучић убрзо објавити имена која предлаже за састав нове владе, али да треба бити стрпљив:

– Очекујем да ће се у наредних пар дана све развити. Још смо у свим законским роковима и нема потребе да се људи превише узбуђују.

Према нашим информацијама, до последњег часа остала су отворена персонална решења за ресоре одбране, културе и државне управе. Мада се као могући министар помиње Светислав Гонцић, ипак су веће шансе да културу задржи Иван Тасовац. Одбрана би могла да остане Зорану Ђорђевићу или би на његово место „умарширао“ новинар Мирослав Лазански. Непознаница је и да ли Кори Удовички остаје у Немањиној, на челу државне управе.

Уместо Николе Селаковића, ресор правде требало би да преузме дама – Нела Кубуровић, која је до сада била помоћник министра у Сектору за правосуђе.

Привреду преузима Горан Кнежевић, а пољопривреду Бранислав Недимовић из Сремске Митровице. Као наследник Срђана Вербића, у просвети, „виђен“ је Младен Шарчевић, руководилац образовног система „Руђер Бошковић“, а у портфељ здравља треба да стигне професор анатомије Ласло Пушкаш.

У новом мандату, а на старим функцијама, требало би да остану: Зорана Михајловић, Ивица Дачић, Александар Антић, Расим Љајић, Јадранка Јоксимовић и Вања Удовичић.

Колико ће трајати процедура избора нове владе зависи од тога да ли ће се мењати закони о влади и о министарствима. Технички кабинет има 16 ресора и два министра без портфеља, а свака промена изискиваће и „реновиране“ прописе о влади и министарствима.

ДНЕВНИ РЕД

ПОСЛАНИЦИ су у петак добили дневни ред ванредног заседања Скупштине, али без датума за који ће седница бити заказана. У дневни ред су уврштене четири тачке, међу којима нема избора нове владе, али је претпоставка да ће се та тема наћи у наставку седнице.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here