Послушање лудом радовање, случај оца Вукашина

 

У последњих неколико дана влада свеопшти напад на СПЦ и патријарха Иринеја, од појаве на друштвеним мрежама документа којим се оцу Вукашину Милићевићу забрањује јавни наступ у медијима и забрањује свештенодејство.

Општа хистерија и општа офанзива на СПЦ кренула је пре свега од другосрбијанских медија али и дела јавности која свакако не припада том миљеу.

Главни аргумент критизера јесте да је СПЦ овим показала своју затвореност и да не допушта слободу мишљења и да је то својеврсна диктатура иза које стоји патријарх и поједине владике а да је резултат тога “прогон” оца Вукашина.

Ако се непознавање стања и функционисања у СПЦ, појам послушања, разумевања црквене хијерархије и не очекује претерано од другосрбијанских медија (просто они у сваком случају користе сваки разлог за пљувачину на нашу цркву па што не би и овом случају), невероватно је са друге стране да они који то нису од њих допире исти ехо другосрбијанских медија.

Стога ово је текст који ће се бавити историјом дешавања у вези оца Вукашина а никако осудом његове личности, премда су понеки окарактелисали да је отац Вукашин прва жртва ванредног стања у Србији!?

Ако би однекле морало да се крене, требало би од почетка. Отац Вукашин Милићевић је 1982 годиште а свештеничку службу обавља тринаест година и има већ сад  јако завидну свештеничку каријеру, која су се огледа и у парохијама од цркве св. Василија Острошког на Бежанији па до храма св. Саве на Врачару. Отац Вукашин је такође и доцент на Православном Богословском факултету у Београду, а у својој каријери је имао и неколико још јако битних позиција, као што је нпр. вођење радија “Словољубве“

Дакле у овом “систему” ( да тако назовемо) СПЦ, отац Вукашин је имао заиста огроман значај и утицај и добро котирање, опет све то у време патријарха Иринеја коме се сада спочитава његов прогон. Колико му је у томе помогла или одмогла чињеница да је отац Вукашин иначе син познате политичарке из деведесетих година Лепосаве Милићевић која је била министар здравља, а касније и министар вера и то као кадар Југословенске удружене левице (ЈУЛ), можемо само претпоставити.

Први проблем који је настао око оца Вукашина је наступио још пре три године, после петиције на ПБФ-у где је један број предавача и професора потписало исту у коме се исказао став да је Дарвинова теорија еволуција тренутно незамењива. Потписници су постали познати као “Дарвинисти“.  Због буре која се тада дигла што у медијима што међу верницима СПЦ, патријарх Иринеј је донео акт под којем је свима запосленима на Богословском факултету забрањено да без архијерејског благослова се појављују у медијима.

Не треба сметнути и чињеницу да је отац Вукашин имао и пар поприлично чудних испада у јавности које су свакако дизале буру, једна од њих је она у којима се бавио односима са ванземаљцима, односно да уколико дође до сусрета са њима да им треба проповедати, да их треба крштавати итд. Просто некако тема сусрета са ванземаљцима је сама по себи чудна.

Стога, мислим да нема потребе да ми хришћани стрепимо уколико икада дође до блиског сусрета треће врсте. У том случају треба да радимо што и иначе: проповедамо.

 

 

 

Дакле, прво ускраћивање благослова за појављивање у медијима се десио још пре три године. И никако нема везе како се сада то представља са тиме што отац Вукашин гостује у медијима који су опозициони.

За људе који нису упознати са црквеним правилима и хијерархијом, сваки свештеник одређене епархије или у овом случају Архиепископије Београдско-Карловачке, мора да има благослов односно дозволу свог надређеног архијереја-епископа или у овом случају патријарха и то тако функционише, просто кад се свештеник у мантији појави у некој емисији или даје интервјуе он представља цркву, а не себе лично.

Оцу Вукашину је дакле благослов ускраћен 2017. године.

Након тога долази до његовог појављивања у “Утиску недеље“ где га је чак водитељка у једном тренутку и питала у вези благослова за појављивање у медијима, на шта је отац одговорио да за то њега не важи и да је патријарх то у неформалном разговору рекао да то важи за свештенике и да се тумачење разликује од написаног, што је само по себи нонсенс.

Од те емисије је прошло скоро пола године.

Након тога је отац Вукашин давао интервјуе за многе писане медије (Недељник, Време, НоваС…) и то у кратком временском периоду, где је у једном писаном медију између осталог рекао да је друштвено неодговорно причешћивати људе у време пандемије вируса ковид 19.

После тога је наступио такође опет у “Утиску недеље“ и очигледно после свих тих преступа и игнорисања одлуке патријарха и игнорисања не-благослова, патријарх није могао другачије осим да га позове на одговорност.

Међутим, то је био повод за удар на цркву, иако је она из свега виђеног и аргументованог показала огромно стрпљење. А посебно увлачење СПЦ у политику и тиме да се ово дешава јер је отац Вукашин политички неподобан, што је очигледан нонсенс.

Такође је општепозната чињеница да по црквеним правилима свештеник у случају развода, не може да има други брак, односно да у том случају губи свештеничку службу. Ванбрачне заједнице такође у цркви међу клиром посебно нису препознати и то је још један показатељ разумевања и очинске љубави коју патријарх Иринеј поседује према оцу Вукашину.

 

 

 

“Послушање је веће од поста и молитве“,  послушање цркви, надређеном архијереју и поготово патријарху је у овом случају дебело изостало, али ако је оно изостало онда је смирење насушно потребно. На жалост по свему виђеном можда и оно постане немогуће, поготово зато што делује да се отац Вукашин уживео у улогу прогоњеног и улогу некаквог мантијашког Че Геваре који аминује брањење њега нападом на СПЦ, али што људима (делује) немогуће, Богу је могуће.

Смири се оче и брате Вукашине.

М.Ц.

Патриот

 

1 КОМЕНТАР

  1. Vukasin Milicevic je prepisivao sa interneta i objavljivao tudje tekstove kao svoje. Zaposlen je preko veze jos za vreme papiste Amfilohija koji je upravljao umesto patr. Pavla i dosmanlije elektricara Durica koji je bio blizak sa Tadicijem. Zahvaljujuci tim vezama (a oni su ga postavili da bi imali koristi od njegove mame i maminih veza) on je obavljao sve to a ne sto je pametan i sposoban. Inace Vukasin Milicevic je ogranicen i jedan sljam a da nije nikad se ne bi ovim stvarima sluzio niti lupao ovakve gluposti. Elektricar Duric i sve dosmanlije u mantijama su polupismeni a oni oko njih su jos nepismeniji i umesto svi oni da se bave fizickim poslom jer drugo ne znaju da rade oni su navukli mantije pa umislili da su neki sveci. Duric je npr po zanimanju elektricar valjda i kad je video kako je raditi otisao za popove. Tako svi oni. Trebaju da vrate pokradene pare od ovog naroda ai sve u zatvor. Ne moze da krade ovaj narod a da prica i radi protiv njega.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here