AFP 2016/ Jean Christophe VERHAEGEN

Пољска државна телевизија ТВП тврди да Француска и Немачка припремају пројекат стварања „европске супердржаве“ који треба да замени ЕУ. Новинари се позивају на документ који ће шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер наводно данас представити на састанку Вишеградске четворке (Чешка, Пољска, Словачка и Мађарска) у Прагу.

На сајту телевизије је објављен документ на девет страница који је, наводно, припремио Франк-Валтер Штајнмајер и Жан-Мар Ејро.

ТВП тврди да пројект предвиђа стварање „јединствене европске државе, која би зависила од данас најјачих играча у ЕУ“.

Земље-чланице ће фактички изгубити право на сопствену војску, специјалне службе, кривични кодекс, посебни порески систем — укључујући порезе, сопствену валуту или централне банке које могу да омогуће „реалну заштиту финансијских интереса државе“, навела је телевизија.

Осим тога, државе које уђу у нови савез ће „изгубити контролу над сопственим границама и процедурама пријема и пресељења избеглица на њихове територије“. Предвиђа се и увођење јединственог визног система и вођење заједничке спољне политике.

„Наше државе деле заједничке предиспозиције и заједнички скуп вредности које дају основу за још ближи савез између наших држава. Зато ћемо тежити политичком савезу у Европи и позвати друге Европљане да учествују у њему“, цитира телевизија преамбулу документа.

Касније је пољски министар спољних послова Витолд Вашчиковски предлог о стварању такозване европске супердржаве назвао рецептом за распад ЕУ. Притом, он је изјавио да је један број предлога разуман.

Саопштења о новом наддржавном савезу у Европи појавила су се након референдума у Великој Британији, на ком је већина грађана гласала за излазак из Уније.

rs.sputniknews.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here