Обитељ из Њемачке отпутовала је у Русију гдје је затражила азил – инзистирајући да њихова домовина више није сигурна због приљева миграната.

Царола Гриесбацх (51) и њезин супруг Андре (45) возили су на Стару годину 2015. више од 2000 километара из сјеверне Њемачке до московског Црвеног трга како би побјегли од ‘њемачке диктатуре’.

Њихове двије кћери, Доминиqуе и Јулиа и њихово четверо дјеце такођер су били у комбију.

Но руска влада одбила је њихов захтјев за азилом, јер Њемачку сматрају ‘сигурном’.

– Ми не осјећамо да је Њемачка сигурно мјесто за нас, а нити за одгајање дјеце. Кад смо у просинцу 2015. напустили Њемачку нисмо стигли ништа организирати. Добили смо туристичке визе и могли смо ући у земљу. Нисмо стигли испословати радне визе – објаснио је Андре.

Откако је стигла у Москву, ова њемачка обитељ ослања се на добру вољу домаћина и правне техникалије који им допуштају да остану.

Обитељ Гриесбацх тврди да Русија и Њемачка нису 1918. склопиле мир и како су још увијек у рату, стога их је Русија, тврде, дужна заштитити.

– Желимо остати овдје и пронаћи посао. Нисмо заинтересирани живјети од социјалне помоћи. Многи су ми нудили посао, као фармеру или грађевинском раднику. Саградио сам нашу кућу у Њемачкој сам. Могао бих радити и као преводитељ или учитељ њемачког – прича Андре који признаје да његов руски и није ‘баш добар’ па су све документе морали дати превести.

– У Њемачкој вам треба гомила квалификација да би добили посао, но у Русији то иде пуно лакше. Био бих сретан да могу радити ако ми то руска влада допусти. Заиста се надамо да ћемо моћи остати. Овдје се осјећамо слободно – закључује.

Но њихове финанцијске залихе топе се из дана у дан све брже.

– Није нам остало још пуно новца, стога се ослањамо на помоћ мјештана. Руси су невјеројатно љубазни. Овакву помоћ сигурно не би добили у Њемачкој, јер су Нијемци пуно себичнији. Људи вјерују да је Њемачка демократска земља, но није. Морално је искварена и руско друштво је пуно боље, а Путин пуно бољи вођа. Њемачка је корумпирана, Путин је већи демократ од Ангеле Меркел. Доводи мигранте како би мола започети рат који тако силно жели. Ниједна земља не жели толико миграната унутар својих граница. Социјалне службе у Њемачкој пак тако брзо узимају дјецу родитељима, као да су плаћени за то. То је као трговање дјецом. Забринути смо стварима које се догађају око нас. И дјеца постају прерано секуализирана због одјеће и слика и књига… Тешко се борити против тога. Пуно је боље у Русији. Они пуно више брину о обитељи која им је на првом мјесту – прича Андре, а Царола додаје:

– Сви знају каква је ситуација у Њемачкој и каква је веза између миграната и насиља. А медији извјештавају о само малом дијелу. Земља више није сигурна. Полиција не истражује случајеве јер им систем брани или их тражитељи азила нападају.

Андре објашњава како остатку обитељи није било драго што су отишли без да им се јаве.

– Но чујемо се путем Фацебоока и подупиру нас. Ипак, видјет ћемо се тек ако они дођу у посјет. Нама не пада на памет ићи било гдје у ЕУ.

Многи Нијемци не слажу се с овом обитељи и масовно их исмијавају преко интернета.

– Не знам искрено би ли се смијао или плакао због те дјеце – један је од коментара на ову обитељску причу.

Jutarnji.hr

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here