Уколико Скупштина усвоји предлог закона о странцима, свештеници Митрополије црногорско-приморске који долазе из Србије и Босне и Херцеговине мораће да полажу црногорски језик!

Уз полагање испита из познавања црногорског мораће и да приложе потврду да је регистрована верска организација за коју раде да би добили дозволу за привремени боравак, пише Дан.

О овом пропису јуче се расправљало у црногорском парламенту а наведена решења изазвала су револт међу посланицима опозиције који учествују у раду парламента, јер сматрају да се тако спрема нови прогон свештеника Митрополије, која на простору данашње Црне Горе постоји од 1219. године и најстарија је институција у земљи, наводи подгорички дневник.

Дан наводи да у владајућој колацији уовом решењу не виде ништа спорно, као ни у Министарству унутрашњих послова.

 

Посланик Уједињене Црне Горе Горан Даниловић је рекао да се људи условљавају црногорским језиком како би се основале неке комисије и тако намицао новац, уместо да се изузму барем људи из региона јер су у нашој држави у службеној употреби српски, хрватски и босански.

Он је истакао да поуздано зна, јер је био министар унутрашњих послова, да тај ресор нема регистар верских организација, већ има један списак на папиру А4 формата.

Посланик ДФ-а Будимир Алексић оцијенио је да је Закон о странцима јасно усмерен против СПЦ, односно Митрополије.

Посланик ДПС-а Драгутин Паповић рекао је да је тачно да МУП нема регистар верских заједница, али има евиденцију. Он је навео да су се у Црној Гори све верске организације после обнове независности пријавиле код црногорских институција, осим СПЦ, односно Митрополија.

“Представници СПЦ намерно опструирају и не желе да се пријаве у Црној Гори, јер не желе тим чином да признају незавиност државе Црне Горе. Kада наши државни органи реагују у складу са законом то се представља као прогон”, рекао је Паповић, преноси Дан.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић није одговорио на прозивке посланика опозиције не узимајући завршну реч, да би, како је рекао, допринео ефикасности рада.

Његова помоћница Миланка Баковић навела је да се сви странци морају евидентирати, па самим тим и свештеници.

 

 

Мондо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here