Скоро сваки трећи Србин ужива у алкохолу више пута недељно, при чему је пиво омиљено пиће нашег народа

Више од половине грађана Србије редовно конзумира алкохол, а скоро сваки трећи пије више пута недељно, док је омиљени напитак нације пиво, показују истраживања Групације увозника и дистрибутера алкохолних пића Привредне коморе Србије (ГУДАП).

Стручњаци упозоравају да су грађани, поготово омладина, огрезли у алкохолизму, а да корен свега лежи у породици.Мира Kовачевић, директорка Специјалне болнице за болести зависности, истиче да је чак 75 одсто зависника први пут алкохол пробало у кругу породице

Почиње се одмалена

– Чак 75 одсто зависника први пут је алкохол пробало у кругу своје породице. Уобичајено је да се мушком детету даје пиво јер је породици занимљиво да види бркове од пене на дечаку. Али за неке људе који су осетљиви и предиспонирани, то може касније да пређе у проблематичну навику – истиче Мира Kовачевић, директорка Специјалне болнице за болести зависности. Она сматра да узроци алкохолизма леже и у агресивном рекламирању пива, као и у великој незапослености, па млади доста времена проводе у кафићима.

Докторка Татјана Ђурић додаје да је једно алкохолно пиће ризично по развој за млађе од 18 година, али да они пију много више.

Жене све више пију

– Нема разлике у конзумирању алкохола између младића и девојака. Забележен је и знатан пораст жена које су зависне од алкохола – изјавила је др Ђурић.

Председник ГУДАП Предраг Амиџић упозорава да чак 74 одсто грађана не зна колико је промила алкохола дозвољено у крви да би се возило.
– У Србији се највише конзумира пиво, не зато што је ово земља пивопија, него због слабе куповне моћи. Из истог разлога алкохол се најчешће конзумира у својој кући или у гостима – сматра он.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here