Антоније МАЋЕРЕВИЧ: Иза Исламске државе – с обзиром на то како ствари стоје – мора стајати нека држава. Ова претпоставка је ближе истини него уверавања да се ради о масовном безумљу. Исто важи и за друге верзије. Такве дијагнозе имају мало везе са тероризмом. У свој досадашњој историји није било терористичког покрета без упоришта у некој државе која га је подржавала и користила у свом интересу. Специјалне службе су дужне да одговоре: ко користи Исламску државу“
БОЈОВНИЦИ кој у Алепу и око њега ратују против владиних снага користе прекде ватре за прегруписања и мобилизацију нових снага, а регуларно добијају војну помоћ иза границе – изјавио је у Њујорку Виталиј Чуркин.

Стални представник Русије у Савету безбедности УН указао је да је исти случај и са бојовницима у другим деловима Сирије. Другим речима: да сви редовно добијају војну помоћ из иностранства.

Према Чуркиновим речима, припадници исламистичких групација у Алепу помоћ добијају ауто-магистралом „Кастело“ преко које треба да им стиже „хуманитарна помоћ“:

„Располажемо подацима да тим путем пролазе и оружје и муниције, чак и џихадо-мобили са терористима-самоубицама“.

Заседање СБ УН било је посвећено ситуацији у Алепу, а заменик генералног секретара УН, Стивен О`Брајен, затражио је да се сиријској армији не дозволи да потпуно блокира град, а да се сваке недеље успостави дводневна пауза у војним дејствима. Наводно: да би цивилно становништво могло да добије храну и лекове.

Чуркин је, иначе, упозорио да спољни спонзори сиријске опозиције не чине довољно да се она – поготово у Алепу – одвоји од терориста из Исламске државе и Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра).

Сиријом се, можда помало неочекивано и далеко од Њујорка, али на прави начин, позабавио и пољски министар одбране Антоније Маћеревич. Учинио је оно што је требало да досад учине многи, ако не баш сви.

Упозорио је да иза Исламске државе – с обзиром на то како ствари стоје – мора стајати нека држава, па наставио:

„Ова претпоставка је ближе истини него уверавања да се ради о масовном безумљу. Исто важи и за друге верзије. Такве дијагнозе имају мало везе са тероризмом. У свој досадашњој историји није било терористичког покрета без упоришта у некој државе која га је подржавала и користила у свом интересу. Специјалне службе су дужне да одговоре: ко користи Исламску државу.“

Маћеревич је одмах нагласио да је лако проценити коме деловање Исламске државе иде на руку јер „геополитика директно одговара на то питање“.

Додуше, Маћеревич не би био Пољак да није изговорио и ово:

„Независно од тога тежимо ли ми да ојачамо источно или јужно крило НАТО – избор претње је увек један те исти“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here