Полиција наставља да ради на истрази Инстаграм групе “Дрога Србија” и у наредним данима ће идентификовати све оне који су своје фотографије са наркотицима послали администраторима.

Према незваничним информацијама из истраге, након привођења и саслушања двојице Београђана (17), који су суочени са доказима признали да су креирали и одржавали поменуту страницу на популарној друштвеној мрежи, рад на овом случају се наставља.

Инапектори сада, наиме, покушавају да идентификују све оне који су проблематични материјал, на којем се виде супстанце које по изгледу подсећају на наркотике, уступили двојици администатора. Тако ће се под лупом, у оквиру ове опсежне истраге, наћи сви они чија се лица виде на фотографијама, или којима се може ући у траг на основу заплењене опреме коју су двојица младића користила.

Подсећамо, како је “Блиц” јуче објавио, истрага је показала да су администратори странице „Дрога Србија“, на којој су качене слике деце са дрогом, била двојица Београђана, матураната из исте школе, које до пунолетства дели тек неколико месеци. Инспектори који су радили на овом случају истрагу су најпре почели тако што су контактирали са управом Инстаграма, али подаци које су им из ове светске популарне друштвене мреже послали само су показали колике су димензије проблема.

Инстаграм је одговорио да су администратори профилу “Дрога Србија” приступали са више стотина различитих ИП адреса и то углавном из локалних кафића и ресторана, са уређаја њихових другара и другарица, па и из школске библиотеке. Kачили су се и на интернет комшија како би заметнули траг, сазнао је “Блиц” од извора упознатих са истрагом. Осим тинејџера из Србије, чије су фотографије са наркотицима качили без икаквих графичких обрада, двојици администратора материјал је стизао и од вршњака из иностранства. Kада су доведени на саслушање, тинејџери су практично признали дело, рекли да сами не користе наркотике, те да су страницу креирали како би “испали кул у друштву”.

Kазне и до 10 година

Након привођења и саслушања малолетника, полиција и тужилаштво настављају истрагу, а против матураната је поднесена кривична пријава за омогућавање уживања опојних дрога, у редовном поступку. Минимална затворска казна за ово дело је шест месеци, а максимална – у случајевима да се дрога нуди малолетницима, што је овде и био случај – може бити и до 10 година. Ипак, када се узме у обзир да су осумњичени малолетници без досијеа, није реално очекивати затворске казне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here