Према подацима руских дипломата, у свету је прогонима изложено од 150 до 200 милиона хришћана, а најтежа ситуација је у Ираку, Сирији и Либији, где јачају исламски екстремисти. Патријарх Руске православне цркве Kирил упозорава да су хришћани изложени геноциду.
Према подацима које износи организација „Помоћ црквама у невољи“, хришћани масовно напуштају земље Блиског истока и северне Африке које су колевка хришћанске вере, јер им екстремистичке групе угрожавају животе. У Ираку за пет година неће уопште бити хришћана, ако се нешто не промени.

У тој земљи је њихов број, од почетка 2000. до 2014. године, смањен десет пута. Сада их има свега 150.000.

У Сирији је пре почетка грађанског рата 2011. живело око два милиона хришћана, али је половина у наредне две године напустила земљу.

Медији подсећају да су у Либији сурови прогони хришћана честа појава. Прогоне их исламисти који су дошли на власт после свргавања пуковника Гадафија.

Живот хришћана на Блиском истоку и у северној Африци постао је посебно тежак након догађаја у вези са такозваним „арапским пролећем“ 2011. односно после таласа револуција против ауторитарних режима који је захватио земље ове регије.

У извештају експертског центра Свјетског руског народног сабора говори се о „трагичним метаморфозама“ револуција у Либији, Египту, Ираку и грађанског рата у Сирији.

Kако се истиче у документу, сви ти догађаји одиграли су се уз мешање спољног фактора са циљем наметања западне политичке културе тим земљама. Међутим, постигнут је контраефекат.
Срна, Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here