Долазак најбитнијег изасланика поглавара Римокатоличке цркве папе Фрање, државног секретара Свете столице, кардинала Пјетра Паролине, који је стигао јуче у Београд да, између осталог, испита терен за папину посету Србији, уздрмао је духове у СПЦ.

Други човек Ватикана разговарао је већ јуче са државним врхом, патријархом српским Иринејом и неким представницима Цркве, међутим велики број архијереја СПЦ категорично је одбио је да се састане са њим и приреди му дочек јер, како каже наш извор из Цркве, чврсто остају при ставу да још није дошло време да папа, али ни његови људи долазе у нашу земљу. С друге стране, према речима аналитичара, ова посета за државу је изузетно важна и њоме се шаље јасна порука да ће Ватикан остати при ставу да не признаје самопроглашену независност Kосова.

– Велики број владика сматра да би папа најпре морао да оде у Јасеновац, поклони се жртвама, извини, потом да стави тачку на сваку причу о канонизацији Алојзија Степинца, па тек онда да дође у Србију. Знају сви добро шта су католички свештеници чинили у Јасеновцу и другим усташким логорима, те каква је улога Степинца била у свему томе. И сам патријарх Иринеј понављао је то више пута. За њега је, једноставно речено, изасланик добродошао, јер је просто желео да чује шта има да каже, али папа још није. За владике које припадају тврдој струји у оквиру СПЦ, ни државни секретар није прихватљив у овом моменту, те су га заобишли у широком луку – каже наш извор.

Занимљиво је пак да је посета другог човека Свете столице Србији уследила само месец дана након што је Рамуш Харадинај, премијер самопроглашеног Kосова, боравио у Ватикану и тамо буквално преклињао папу Фрању да Ватикан коначно призна косовску независност.
Он је папу, али и важне људе Свете столице позивао да што пре дођу на Kосово, буду његови гости и увере се како је „Kосово пример верске толеранције и промоције мира“. У неком моменту, а у жељи да импресионира папу, отишао је толико далеко да је чак без пардона поручио да је злочиначка УЧK заслужила Нобелову награду за мир.

– На Kосову знамо ко смо ми, победили смо за нашу слободу и ми смо поносни на то. Мислим да заслужујемо Нобелову награду за мир. Надам се само да ц́е једног дана ово признање бити приписано УЧK-у. Ја бих хтео да га примим – казао је Харадинај.

Папа је тада остао уздржан и није коментарисао његове сумануте изјаве, али то што је послао изасланика у Србију, према речима Драгомира Анђелковића, политичког аналитичара, прави је одговор Харадинају на његове молбе.

– Ватикан је заузео позицију да неће прихватити једнострану независност Kосова све док је Београд чврст у одбрани Kосова. Ватикан сигурно, без обзира на лобирање Приштине, неће пристати да призна независност и то и због својих интереса и међународног права. Могуће да је ова посета пре свега усмерена ка томе да се провери да ли је Београд и даље чврст у намери да брани Kосово, а ја сам уверен да апсолутно јесте. Такође, када је реч о овој посети, треба раздвојити односе Цркве и државе према истој. Држава има однос са државом Ватикан, а СПЦ са Kатоличком црквом, тако да је легитимно да став Цркве у нечему буде другачији од става државе – коментарише аналитичар.

 

ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here