Папа Фрањо је осудио оне који воде ратове у име Бога, уочи састанка са жртвама рата и с верским вођама с којима би требало да разговара о растућем верском фанатизму и ескалацији насиља у свету.

“Свет је у рату, свет је у патњи”, казао је Папа уочи састанка. “Не постоји Бог рата”, казао је, позивајући “све жене и мушкарце добре воље, свих вера, да се моле за мир”.000_b43ysЦиљ овогодишњег Међурелигијског молитвеног скупа, који је утемељио папа Иван Павле II. пре 30 година, је да се упозори на прогон људи због њихове вере и на екстремизме свих врста који се приказују као религија.

Папа је подсетио Запад, који страхује од нових терористичких напада, да постоје делови света у којима су градови “сравњени са земљом, заробљеници мучени а где породице насмрт гладују”.francis-interfaith“Бојимо се терористичких напада” али “то је ништа у поређењу с оним што се догађа у тим државама, у тим земљама у којима дан и ноћ падају бомбе”, рекао је.

Након разговора с жртвама рата предвиђени су одвојени сусрети с надбискупом Кeнтерберија Џастином Велбијем, духовним вођом англиканаца, сa православним цариградским патријархом Вартоломејем, као и сa представницима муслимана и Јевреја.

Сви учесници ће се молити у исто време, али на различитим местима како би свако могао молити на свој начин, након чега ће се састати на заједничкој свечаности где ће се прочитати порука мира.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here