ПРЕДСЕДНИК Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да нема оправдања за одуговљачење са формирањем Владе Србије када једна листа има већину у Скупштини Србије.

“Нема парламентарна већина разлога да попусти пред било којим притиском”, рекао је Пајтић за “Глас Америке”.

Он је оценио да се због тога што није формирана Влада наноси штета грађанима, пољопривредницима, који не знају каква ће бити аграрна политика и инвеститорима који не “желе да уложе јер не знају ко ће бити министар и каква ће бити инвестициона политика”.

Пајтић је додао да ће ДС инсистирати да будућа Влада буде посвећена процесу европских интеграција Србије и најавио да ће подржати законе који су европски, због тога што “не виде бољу алтернативу за Србију”.

“Постоји бојазан која провејава код наших саговорника овде (у САД) да Србија у одређеном смислу мења курс, постоји нелагода посебно код америчких саговорника због чињенице да је мандатар недељу дана после избора ишао у Кремљ, а саопштења Кремља да се очекује да у Влади буду представници оних странака односно појединци који подржавају добре односе са Русијом се овде сматра непримереним мешањем у унутрашње послове Србије”, изјавио је Пајтић.

Дачић: Невероватно је лицемерје тврдња Пајтића да САД брине руско мешање у формирање Владе
“Док су они били миљеници и експоненти Запада у Србији, демократама никада није сметало да странци утичу на формирање Владе у Србији. Није им сметало када су ме 2008. године звали са целе западне хемисфере да подржим Тадића, није им сметао ни Папандреу, Штајнмајер, Аселборн, Моратинос, нити 2012. Кетрин Ештон, Рикер и остали. Сада Пајтићу наводно смета руски утицај”
У писаној изјави коју је доставило Министарство спољних послова, Дачић још пита: с којим је то значајним америчким и европским саговорницима Пајтић разговарао у САД, “када ништа тако нисмо чули ни премијер Александар Вучић и ја, ни од Бајдена, Керија, Нуландове, Могеринијеве, Меркелове, Оланда итд”
ПРВИ потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да изјава Бојана Пајтића да су САД забринуте због руског мешања у формирање Владе представља невероватно лицемерје.

“Док су они били миљеници и експоненти Запада у Србији, демократама никада није сметало да странци утичу на формирање Владе у Србији. Није им сметало када су ме 2008. године звали са целе западне хемисфере да подржим Тадића, није им сметао ни Папандреу, Штајнмајер, Аселборн, Моратинос, нити 2012. Кетрин Ештон, Рикер и остали. Сада Пајтићу наводно смета руски утицај”, истакао је Дачић.

Он, у писаној изјави коју је доставило Министарство спољних послова, такође, пита с којим је то значајним америчким и европским саговорницима Пајтић разговарао у САД, “када ништа тако нисмо чули ни премијер Александар Вучић и ја, ни од Бајдена, Керија, Нуландове, Могеринијеве, Меркелове, Оланда итд”.

“Ни од кога. Напротив, сви су имали само речи хвале за државну политику и пут Србије”, истиче Дачић.

“Пајтићу смета српско-руски хуманитарни центар у Нишу, а што не каже да смо споразум о томе потписали Шојгу и ја пред Тадићем и Медведевим, приликом његове посете Србији. Како тада Пајтићу то није сметало?” указује Дачић.

Он је додао да Владу Србије не формира нико са стране, већ премијер и мандатар Александар Вучић, зато што су о томе гласали грађани Србије који су свакога најбоље оценили, па и Пајтића, који је једва прешао цензус.

“А наш пут се зна – улазак у ЕУ, пријатељство са Русијом и Кином, партнерство са утицајним земљама у свету, као што су САД и Немачка, а, пре свега, наш циљ је јака, поштована и развијена Србија”, истиче Дачић.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here