Хрватско Министарство спољних и европских послова упутило је нову ноту Србији у којој одбацује покушај мешања у унутрашње ствари Хрватске, али и позива српску власт да не користи речник агресивне великосрпске политике из 90-тих.

„Министарство спољних и европских послова Хрватске одбацује покушај мешања у унутрашње ствари Републике Хрватске и позива највише представнике државне власти Републике Србије да у комуникацији с представницима хрватске државне власти не користе речник пропалог југословенског комунистичког система и агресивне великосрпске политике из 90-их година прошлог века која је војно и морално поражена“, навело је хрватско Министарство, преноси агенција Хина.

У ноти се позивају српски званичници да комуникација с представницима хрватске државне власти буде у духу темељних европских вредности пос̌товања људског достојанства, слободе, демократије, једнакости, владавине права и поштовања људских права, укључујуц́и и права припадника мањина.

Министарство у ноти оцењује да представници српске власти своју истинску приврженост примени темељних европских вредности и службено прокламованом циљу укључења Србије у европску породицу могу да докажу спровођењем обавеза преузетих у склопу преговора о чланству у ЕУ, посебно на подручју ;правосуђа и темељних права, у којем се Србију обавезује и на смислену регионалну сарадњу и добросуседске односе у питању решавања ратних злочина тако да избегава сукобе надлежности.

„Хрватска очекује да у духу добросуседске сурадње Србија што пре крене у решавање отворених питања у том погледу“, навело је у ноти хрватско министарство.

Власти Србије и Хрватске последњих дана размениле су неколико протестних нота.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here