Папа Фрања је током своје посете Пољској доживео мању незгоду када се, ходајући према олтару, спотакао и пао, али се брзо подигао и започео мису.

У помоћ папи одмах су прискочили свештеници који су били уз њега, јавиле су агенције.

Упркос паду, наиме, 79-годишњи Фрања брзо се подигао и започео са мисом пред око неколико хиљада веника.

0e56920e15e07c45df46ed14afe8747f621f0b32e60f9dff41f034b9dc7d500c

Телевизијски пренос су пратили милиони верника широм света, а на самој миси се окупило преко 500.000 верника. Миси присуствује и пољски државни врх.

 

Мису поводом 1050. годишњице покрштавања Пољске уз папу Фрању служи 1.000 свештеника, 300 крај олтара заједно са папом а 600 на пољани испред павлинског манастира Свете Девице Марије Јасногурске, међу њима 150 бискупа.

Папа Фрања је до недеље главни гост Светских дана католичке омладине у Kракову. Поред богослужења, сусрета са младим верницима и учешћа у миси поводом 1050. годишњице покрштавања Пољске, папа ће посетити и највећи логор смрти који су немачки нацисти подигли у окупираној Пољској, Аушвиц Биркенау, где ће одати пошту жртвама холокауста заједно са 15 преживелих логораша.

Папа Фрања упозорио на трагедију људске чежње за влашћу

Након пада, поглавар Римокатоличке цркве папа обратио се присутнима и у говору упозорио свет на опасност и трагично људско искушење које покушава да се увуче у цео живот и свет – чежњу да се има власт, величина и слава.

„Чежња да се има власт, величина и слава је трагично људска ствар и велико искушење које настоји да се увуче свуда. Давати себе другима, елиминишући удаљеност, остати мали и конкретним испуњавати свакодневицу, то је суптилно божанско“, рекао је папа Фрања.

За Римокатоличку цркву према папиним речима обавеза је да ослушкује, ангажује се, буде блиска људима и да дели њихову радост и напоре.

„Бог не жели да га се плаше као далеког владара, не жели да борави на престолу на небу или у уџбеницима историје, већ жели да сиђе у наша свакодневна збивања да иде заједно са нама“, рекао је папа.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here