Експлоатисањем велике количине нафте Либија је у време Гадафијеве владавине располагала са великом количином новца и злата, којег сада нема нигде. Спекулише се да је већина на замрзнутим рачунима бившег либијског вође, али шта је са остаком великог богатства?

Присталице пуковника Моамера ел Гадафија, укључујући и војне команданте који су повезани са сузбијањем либијске побуне, живе у Великој Британији и уживају у богатству либијске државе, открио је портал “Базфид њуз”, а преноси „Телеграф“.
Тројица мушкараца, која негирају било какву злоупотребу, налазе се на листи бивших фигура режима које тражи тужилаштво у Триполију јер су, наводно, побегли из земље са украденом државном имовином након пада Гадафијеве диктатуре 2011. године. Према наводима “Базфид њуза”, они су уточиште нашли у Уједињеном Краљевству упркос томе што су оптужени за “прање” милиона фунти кроз банке у Британији и преко разних имовинских послова.

Генерал Ахмед Махмуд Азваи, који је одржавао Гадафијеве залихе ракета, осумњичен је да је “опрао” милионе преко офшор компанија. Портал га је пронашао како живи у богатом делу Суреја, недалеко од Лондона.

Бригадир Гуима Елмарфи, који је командовао једном бригадом Гадафијеве војске, осумњичен је да је побегао из земље са богатством од најмање 14 милиона фунти након пада Гадафија и тражен је због наводног “прања” украдене имовине у Великој Британији. “Базфид њуз” га је пронашао у великој кући у југозападном Лондону. Његов син, који је побегао с њим у Британију, био је ухапшен пре две године због убода тинејџера кухињским ножем и урезивања својих иницијала на абдомен човека који је био претучен и без свести.

Порталу је забрањено да именује трећег члана Гадафијевог режима који се такође крије у Британији, након што је ангажовао ексклузивну адвокатску фирму која је од суда добила одобрење за забрану објављивања имена.

Адвокати и истражитељи који делују у име Либије, тврде да су три бивша званичника међу десетинама личности бившег режима за које се сумња да крију украдену имовину у укупној вредности од 10 милијарди фунти у Великој Британији. Рекли су да британске власти нису учиниле ништа како би им помогли у истрази, и да су им дозволили да се настане у Британији и да су добили политички азил.

Елмарфи је категорично негирао све наводе у интервјуу у његовом дому у југозападном Лондону, истичући да је његова ситуација финансијски нестабилна након напуштања Либије празних руку. Азваи је негирао да је крао од државе пре него што је затворио своја врата новинарима у Суреју.

Али, документи који је добио “Базфид њуз” откривају да је либијска прелазна влада писала британској агенцији за организовани криминал 2012. године тражећи помоћ у проналажењу новца који је, наводно, “добијен корумпираним или незаконитим средствима” од стране 240 бивших личности режима, укључујући и горе три наведена човека. У писму се наводи да је део новца сакривен у Великој Британији, али истражитељи кажу да Британија није пружила никакву помоћ.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here