Услов да у Хрватској добијете споменик врло је једноставан у данашње време!

За почетак морате да будете или усташа или да их отворено подржавате. А ако сте још и, рецимо, убили неког, попут Мира Барешића, који је 1971. године у Стокхолму усмртио југословенског амбасадора Владимира Роловића, онда и не чуди чињеница што му је јуче у родним Драгама (између Шибеника и Задра) откривен споменик изливен у бронзи вредан 20.000 евра.

За оне који су заборавили, Барешић је за овај злочин прво осуђен на доживотну робију, која му је потом од стране шведске владе смањена на 18 година (пуштен на условну 1987), па се тако обрео у Хрватској почетком 90-тих, где се придружио Туђмановом збору народне гарде, и погинуо код Бенковца 1991. Према речима министра Александра Вулина, „подизање споменика озлоглашеном, осуђеном терористи и убици говори да је Хрватска потонула у лудило из којег није у стању да се отргне”.

Рехабилитација усташког викара Алојзија Степница, ослобађање ратног злочинца (прим. аут. Главаш) и подизање споменика терористи говоре да Хрватска нема снаге да се отргне од фашизма нити да се идеологији усташтва на било који начин супротстави – рекао је Вулин и додао: – Да ли би Хрватска подигла споменик терористи који није убио Србина? Да ли је то разлог што му дижу споменик? Да ли је то разлог што Европа и читав свет још ћуте о дизању споменика терористи? Хрватска је чланица ЕУ, и ако је дозвољено у једној земљи ЕУ подизати споменик терористима, онда које су то вредности за које се залаже ЕУ? – упитао је Вулин.

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић, који је у тренутку убиства амбасадора Роловића радио у министарству иностраних послова, добро се сећа тих дешавања.

– Био сам један од оних који су примили ту вест. То убиство је прилично јако ођекнуло у нашој јавности и због чињенице да је пре те функције Роловић био помоћник Ранковића. Знам да су се његова деца на гробу зарицала да ће осветити оца, али су их после неколико година пријатељи одговорили од тога, јер им та крвна освета не би донела ништа добро. Сада, чињеница да је Барашић добио споменик у Хрватској говори да је он национални херој за део Хрватске који је усташки опредељен, а тренутно је расположење такво да је у питајну већински део – каже Јовановић за „Ало!”. На питање да ли верује да ће се Шведска или нека друга земља побунити због подизања споменика убици, Јовановић одговара:

– Нико се на Западу неће узбудити због овога, јер нису се бунили ни када су се чинили злочини над Србима током рата, па што би сада. Што се тиче Шведске, он је своје одслужио и то је то. Сада, он се по изласку из затвора вратио усташкој емиграцији и дошао у Хрватску како би наставио са крволочном праксом и убијањем Срба, али правда га је стигла.

Дачић: Хрватска личи на НДХ

Министар спољних послова Хрватске Миро Kовач поручио је српским властима да се одмакну од Милошевићеве реторике и додао да Хрватска неће Србији допустити затварање поглавља 23 и 24 ако Београд не измени Закон о регионалној јурисдикцији. Убрзо након тога саопштењем се огласио и његов српски колега Ивица Дачић, који је навео да Хрватска треба да престане са пропагандом и поступцима који личе на четрдесете године прошлог века, „на нацистичку и усташку НДХ“, наводећи као примере рехабилитацију Степинца, усташко дивљање у Србу, давање имена улицама по Милету Будаку
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here