НА месту будућег немачког ланца супермаркета „Лидла“, поред Тржног центра на Видиковцу у Раковици, радници су ископали немачки бункер из Другог светског рата! По ко зна који пут показало се да је Београд пун заоставштина из ратова који су се водиле на тлу престонице. Неексплодиране бомбе најчешће су проналажене на градилиштима или местима где су копали радници јавних предузећа.

У јеку грађевинских послова, радници ангажовани на ископавању темеља за дугоочекивани супермаркет остали су затечени пронађеном бетонском грдосијом. Објекат највероватније датира из Другог светског рата, а његово израњање на површину изненадило је како неимаре, тако и суграђане из овог дела града. Тек после јучерашње кише, овај гигант за скривање војника показао се у пуном „сјају“ и привукао пажњу пролазника кроз ограђено градилиште. И док су мајстори вредно радили на свом задатку, бункер је мамио погледе у углу ископаног простора.

– Ово откриће неће нас успорити – каже један од грађевинара. – Јесмо се изненадили, али имали смо срећу да је он смештен поред ивице објекта, и не спада у део грађевинског плана. Његово присуство не представља проблем за нас. Надлежни су долазили пре неколико дана и утврђено је да нема скривених експлозивних направа, које би могле да нас угрозе.

За разлику од овог несвакидашњег открића, нека пре њега успорила су изградње објеката у престоници, а била су неупоредиво мања. Памти се случај из 2013. године, када је на градилишту у центру Београда, у Будимској улици на Дорћолу, пронађена авио-бомба, која је тежила око две тоне! Њу су пронашли радници док су копали темељ за нову зграду. Због страха да би могла да угрози локално становништво, будући да је на једној од бочних страна имала детонатор, радови на овом градилишту били су обустављени, а станари оближњих зграда евакуисани. Бомба је неколико дана касније транспортована на војни полигон ван града, где је и уништена.

Слична ситуација догодила се и на Чукарици пре годину дана, у Улици Ратка Митровића, на градилишту прекопута броја 162. Тада је током радова на градњи блока стамбених зграда пронађена артиљеријска граната од 90 милиметара. Иако је осигурач био оштећен, па није било опасности од експлозије, и ова граната безбедно је уништена.

АВИОНСКИ ПРОЈЕКТИЛ ОД 100 КИЛОГРАМА
НЕОБИЧНИ догађај из 2015. године посебно је забринуо суграђане из Булевара Зорана Ђинђића. Тамо су радници „Београдских електрана“, копајући земљу за топловод, пронашли авионску бомбу тешку више од 100 килограма.

Само дан касније, свега два метра од места ископавања ове направе, откривена је још једна. Обе су успешно уклоњене, иако су кородирале због зуба времена.

АДА МЕЂИЦА

НИ Ада Међица није била поштеђена од ратних удара. Пре месец дана, на њеном горњем шпицу, на дубини од 11 метара и само 30 метара од обале, ронилац је пронашао авио-бомбу тешку око 50 килограма. Сумња се да је и у овом случају реч о направи заосталој из Другог светског рата.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here