Амерички обавештајци фалсификовали сопствене извештаје о бившем председнику СРЈ, који им је најпре био „љубазан и шармантан“, а онда непријатељ број 1. ЦИА цензурисала све списе о Милошевићу од тренутка кад је дошао на чело београдских комуниста 1986. па све до бомбардовања СРЈ 1999. године

Најмоћнија обавештајна агенција ЦИА лажирала је сопствене извештаје о покојном председнику СРЈ Слободану Милошевићу, па га амерички обавештајци, како открива доступна архива, прво бележе као „љубазног и шармантног“ заговорника демократије и тржишне економије, а затим се напрасно предомишљају и, преправљајући документа, од њега праве америчког непријатеља број 1.

ЦИА је, наиме, цензурисала све списе о бившем председнику Србије, од тренутка кад је дошао на чело београдских комуниста 1986, па све до бомбардовања СРЈ 1999. године, открио је Недељник.

Фингирали податке

Kако су објавили у последњем издању, ЦИА је у свега неколико година, током којих се Милошевић експресно уздизао на партијској и политичкој лествици Србије и Југославије, цензурисањем, мењањем и фризирањем података својим председницима практично подметала сасвим другачијег Милошевића, све у зависности од геополитичких циљева ове светске силе.

Тако је у извештају ЦИА из 1992. Милошевић представљен као „промућурни тактичар“, „импресиван говорник, самопоуздан, увек доминантан у разговорима очи у очи“, „предусретљив и опуштен током састанака у његовој канцеларији“, „мајстор за размишљање и доношење одлука под притиском“… Занимљиво је да касније састављани извештаји сасвим бришу ове пасусе, што значи да се ЦИА постарала да сакрије, не тако давну, фасцинираност српским лидером. После 1995. године . Милошевић је постао непријатељ америчких планова за Балкан, те га и амерички обавештајци у архивама заводе као човека који чини зло, а 1999. он се нотира као осумњичени за ратне злочине.

Владислав Јовановић један је од актера који се помиње у извештајима ЦИА као министар спољних послова кога је Милошевић понекад слушао. Јовановић за Kурир каже да је ЦИА мењала утиске о Милошевићу, јер је у њему видела главну препреку за спровођење америчке мисије растурања Југославије.

Знао утицајне банкаре

– Јесте се Милошевић борио и за свој утицај, али се борио и против распарчавања СФРЈ. Знам да је Милошевић био предмет њиховог интересовања. Био је у Америци банкар који је знао утицајне банкаре, пре свега преко покојне Борке Вучић. Брзо је напредовао у партији и политици и био им је перспективан. Међутим, када се наметнуо као најјача сметња интересима Запада и најжилавији борац за очување Југославије, за њих је постао главни месар на Балкану. А заправо иза свега је био страх Америке и Запада да СССР преко српског фактора не успе да преотме Југославију од Запада – тврди Јовановић.

Директор међународног института за безбедност Орхан Драгаш објашњава да Милошевић није изузетак, већ правило по којем се фризирањем података обрађују људи који су важни за САД.

– Нарочито разноврсне методе има ЦИА као стратешка обавештајна агенција. Фризирање и измишљање података је нешто што ЦИА стално користи. И сами смо на својој кожи осетили њене двоструке и троструке аршине. Сетите се да је ОВK на евиденцији Стејт департмента била терористичка организација и претња по САД, а онда је постала дружина бораца за слободу – рекао је за Kурир Орхан Драгаш.

Пратили га у стопу
ЧЕСТО ЛЕТЕО ЗА САД, ЈЕДНОМ ЗА МОСKВУ
Милошевићу је ЦИА ударала рецке приликом напуштања земље. Обавештајци бележе да је био у Пекингу и Москви једанпут, а да је САД посетио више од 10 пута, углавном као банкар. „Од повратка у политику, имао је приватна путовања у западну Европу отприлике једанпут годишње. Бивши амерички председник Бил Kлинтон, који је у то време био становник Беле куће, могао је да чита и разне тривијалне податке у вези с великим вођом с Балкана које су му у извештајима сервирали његови обавештајци. Тако ЦИА помиње да Милошевић пије виски и пуши цигаре. Нотирано је и то да је 1992. преживео лакши потрес мозга у саобраћајној несрећи.
Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here