Александар Здравковић доведен на саслушање у Палату правде. Жалио се да има повреду на руци и да је психички лоше. Одређено му задржавање до 30 дана.
НИСАМ способан да изнесем своју одбрану. Лоше се осећам, боли ме лакат, а и цела рука. Као што видите имам тешку повреду и физички и психички сам изморен.

Овим речима Александар Здравковић (38), осумњичен за покушај тешког убиства Милана Бека, обратио се у среду заменику вишег јавног тужиоца у Београду, које води истрагу о рањавању српског бизнисмена. Пошто је дао личне податке, саслушање осумњиченог Здравковића трајало је само пола сата, јер није био, по његовим речима, способан да одговара на остала питања тужиоца.

После неколико сати, судија за претходни поступак Вишег суда у Београду, а на предлог тужилаштва, одредио је Здравковићу притвор до 30 дана. Оваква мера му је изречена због могућег утицаја на сведоке, да ће поновити или довршити ово кривично дело, тежине преступа и запрећене казне, као и узнемиравања јавности.

У београдску Палату правде Здравковић је доведен из полиције у 8.54 у плавом „пежоу 406“ у којем су, поред њега, била још двојица оперативаца. Из безбедносних разлога пратила их је „шкода фабија“ са још пет оперативаца ПУ Београд.

Иако је његово саслушање било најављено за девет сати, оно је померено. У 10.20, Здравковић, са завијеном руком и са лисицама, у пратњи двојице притворских стражара доведен је у „дежурану“. Други спрат зграде, где је и канцеларија заменика тужиоца, нешто пре тога је испражњен, а тамо су га чекала још осморица припадника судског обезбеђења.

Званично, у присуству браниоца Милице Цолић Краварски, Здравковић је рекао само име и презиме, годину рођења и адресу. Потом је враћен у притворску ћелију београдске Палате правде, да би након одлуке о одређивању једномесечног притвора, био спроведен у Централни затвор у Београду.

У среду није дошло до сусрета оштећеног Бека и осумњиченог Здравковића. Постоји могућност да тужилаштво, током истраге, поново позове српског бизнисмена како би евентуално допунио своју изјаву.

Београдска полиција наставила је да прикупља доказе око умешаности Здравковића у овај злочин. Његов ДНК изолован је на меступуцњаве на Бека. У току је и провера његовог кретања средином новембра 2014. када је оружано нападнут српски привредник као и телефонска комуникација са Иваном Адровцем, са којим је изузетно близак.

Здравковић је све до 11. јула ове године био у притвору Централног затвора у Београду. Тамо је био од 29. априла када је изручен из Белгије због отмице почињене још 1999. Тужилаштво је одустало од његовог гоњења за киднаповање због застарелости дела.

Чини се да је нови замајац истрази о покушају убиства бизнисмена дало пуцање на Здравковића у једном београдском кафићу, пре осам дана. Тада је рањен у руку, а полицији је то било довољно да дође до његовог биолошког трага. Чим је Здравковићев ДНК узорак убачен у базу постојећих података, поклопио се са оним пронађеним на месту напада на Бека.

У полицији, као и у тужилаштву, Здравковић, бивши припадник „земунског клана“, одбијао је да одговара на питања и оптужбе.

У НАПАДУ УЧЕСТВОВАЛА ПЕТОРИЦА?

ОПЕРАТИВЦИ криминалистичке полиције Београда претпостављају да је у нападу на бизнисмена учествовало најмање пет људи. Осим Адровца и Здравковића, како се верује, ту су још тројица њима блиских људи.

– Двојица су била испред Бекове куће и чекали су га, а трећи је био у колима и пружао логистику за бег – наводи наш извор. – Верујемо да Адровац није био тамо, али је помно све исплнирао са још једним саучесником и издалека надгледао „ситуацију“. За Здравковића сумњамо да је један од двојице са лица места или да је био у колима и помогао атентаторима да се склоне. У целом „догађају“ коришћени су телефони „специјали“, који су само тада укључени и касније уништени.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here