Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да Европска унија више није у стању да заштити своје границе и своје грађане.

Притом је оценио и упозорио: „Европа је изгубила глобалну улогу и постала је регионални играч који не успева да штити своје границе и грађане, нити да своје људе држи заједно. Европска политичка елита је пала на испиту и није способна да оствари ни један циљ”.

Орбан је истовремено изразио очекивање да ће на самиту у Братислави бити отворена расправа о „даљем развоју Европске уније”.

По његовом мишљењу, проблем је у „бриселским чиновницима”, а економска криза у ЕУ је последица кризе у западној елити:

„Током последњих 50-60 година у земљама ЕУ су долазиле на власт и десне и леве партије, али су сви политичари фактички долазили из истог политичког резервата. Били десни или леви – припадали су истој школи. То је произвело кризу елита која је довела до кризе демократије”.

Мађарски премијер је оценио да је масакр у Минхену дискредитовао Немачку као гаранта стабилности:

„Свих последњих 30-40 година смо доживљавали Немачку као гаранцију наше демократије. Али, сви смо видели шта се догодило јуче у Минхену, а шта се догодило пре неколико дана у Ници. То се приближава и нама, а све је утолико озбиљније што се напад догодио код Немаца. У земљи коју сматрамо својом тачком ослонца. Све што се збило значи – да ни тамо више нема стопроцентне гаранције”.
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here