Многи власници опасних паса не поштују прописе о држању кућних љубимаца, а већина њих пролази некажњено.

Доказ за то је и језиви инцидент када су два питбула изуједала насмрт Ђурађа М. (84) у Новом Саду. Kрволочни пси побегли су власници Игори Максимовић (29) из ограђеног дворишта и насрнули на несрећног Ђурађа који је покушао да заштити мачку.

Ђурађ је преминуо на месту напада, а Игора је ухапшена и задржана 48 сати у полицијској станици пошто се терети за тешко кривично дело против опште безбедности почињено из нехата, за шта је, због смрти жртве напада, предвиђена казна од две до 12 година затвора.

С друге стране, приликом инцидената без трагичног епилога, власници паса готово да и не одговарају због уједа својих љубимаца.

– Годишње нам дође између 800 и 1.000 грађана због уједа паса, а тек неколико власника добије кривичне пријаве због тога. Све више грађана злоупотребљава уједе паса, па пријављује да их је напала луталица како би добили одштету од града тако да малтене и нема пријава против власника – кажу у новосадском Пастеровом заводу, где се баве заштитом од беснила.

На основу одлуке о држању домаћих животиња власници опасних паса могу да изводе своје љубимце напоље само уз поводац и брњицу, а казна за непоштовање тог прописа у Новом Саду је 8.000 динара. Такође, власник који држи опасног пса мора заједно са псом да прође обуку, уз проверу степена социјализације.

Такву обавезу имају и пси средњег раста (55 центиметара) и велики пси, ако власник жели да их изводи без повоца и брњице. Проблем је што у Србији не постоји евиденција власника опасних паса, а у свим градовима Kомунална полиција реагује само по пријави грађана.

– Од 42 пријаве грађана које смо имали током прошле године, отворено је 13 предмета, док у 29 случаја изласком на терен нису затечени наводи из пријаве. Такође, у седам случајева када смо по отвореним предметима изашли на терен нисмо затекли наводе из пријаве, па је издато једно упозорење, два предмета су прослеђена полицији и ЈKП „Ветерина Београд“ на даље поступање, а издата су три прекршајна налога – истичу у београдској комуналној полицији и додају да прекршајна казна за власнике паса износи 10.000 динара на лицу места.

Kомунални полицајци у Нишу су ове године поднели против 70 власника паса прекршајне пријаве које износе од 2.500 до 5.000 динара, док су у Kраљеву грађани написали 150 захтева за накнаду штете због уједа паса, а на име обештећења град је током прошле године исплатио чак 7,8 милиона динара.

Због учесталих напада опасних паса градска управа у Београду је почетком 2012. увела таксу на опасне псе која је месечно износила 2.500 динара.

Међутим, након учесталих протеста власника ових паса, ова мера је укинута већ у октобру те године. До тада је свега 201 од укупно 2.526 власника опасних паса измирио све таксе.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here