Амерички аутор Лари Лофтис, после три године даноноћног истраживања о животу тајног агента с кодним именом Трицикл, у ексклузивном разговору за Неwсwеек признаје – Џејмс Бонд је стварно мала маца за легендарног Србина!

Знао је да ће морати да га убије. Био је касни јул 1943. године. У салону луксузне виле на португалској ривијери, британски двоструки агент Душко Попов чекао је свог немачког контролора, мајора Фон Kарстхофа. До тог тренутка званичник немачког Абвера имао је и више него довољно доказа који су говорили да је Душко двоструки агент који ради за савезнике…

Да бисте сазнали да ли је Душко убио свог немачког контролора, шта је јавио америчком ФБИ и како је наставио да завлачи све зараћене стране у Другом светском рату, мораћете да прочитате књигу „У чељустима лава“, најновији бестселер управо објављен у Америци, који се бави истраживањем живота Душка Попова, сигурно најчувенијег агента током крвавог рата. Аутор књиге је Лари Лофтис, професор права, који је завршио и политичке науке и теологију. Овај адвокат, фудбалер и фитнес бој, који обожава џез, путовања, а у рукама свакодневно држи варјачу, збацио је са себе одору и скрчкао бестселер – 37. књигу посвећену Попову.

„Знате, да би читаоци добили тачну слику о томе шта се заиста догађало током несвакидашње шпијунске каријере Душка Попова уочи и за време Другог светског рата, морао сам да објединим његове мемоаре, све интервјуе који су претходили књизи, податке из архива британске тајне службе МИ5, америчког ФБИ, биографије британских официра који су у периоду Другог светског рата радили на тзв. безбедносној координацији“, појашњава Лари Лофтис у ексклузивном разговору за Неwсwеек Србија.

ШТА ЈЕ ИСТИНА

Живот често пише романе далеко интригантније него што је то било ко у стању да срочи, па чак и сам актер јединствене планетарне сторије какав је Душан Попов, наш човек за кога је недвосмислено утврђено да је био инспирација приликом стварања књижевног, а потом и филмског лика – агента 007.

Попов, за ког се тврди да је био најуспешнији троструки шпијун за време Другог светског рата, објавио је исповест 1974, много пре него што су скинуте ознаке тајности са строго чуваних материјала у разноразним тајним службама који су се односили на њега. Све до тада његова уста била су затворена, а перо суво. „Нисам смео ништа да кажем о својим активностима за време рата. А још од његовог завршетка обуздавао сам стрпљивост и одолевао жељи да испричам све што знам“, написао је. Ипак, дуго није смео то да уради. И његова сећања под радним насловом „Шифра Трицикл“ (у оригиналу „Шпијун и контрашпијун“) на овим просторима објављена су тек 2008. године и остала су измењена, недоречена… Ваљало је и даље држати језик за зубима.

Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here