Двојица нападача које је ликвидирала полиција после талачке кризе декларисали су се као припадници Исламске државе, рекао је председник Француске, преноси АФП. Нападачи су ножем пререзали врат свештенику, a један талац је задобио озбиљне повреде.

Мушкарци наоружани ножевима узели су као таоце свештеника, две часне сестре и два верника у цркви у Нормандији на северу Француске, пише Фигаро.

Како наводи тај лист, једна часна сестра је успела да побегне и да дигне узбуну.

На лице места одмах су стигле специјалне снаге француске полиције и антитерористичка јединица.

Француски медији преносе да је током инцидента неколико људи повређено.

Како iTele наводи, барем један од нападача је одраније познат полицији, а био је и хапшен због плана да иде у Сирију.

На лице места стигао је и француски председник Франсоа Оланд, који је напад оценио терористичким и рекао да су двојица нападача рекли да су припадници Исламске државе.

Истакао је да се против тероризма мора борити свим расположивим средствима.

Портпарол министарства Пјер Анри Бранде рекао је претходно да ће истрагу случаја преузети специјално тужилаштво за борбу против тероризма.

Француски премијер Мануел Валс изјавио је да је ужаснут због, како је рекао, „варварског напада на цркву“. „Цела Француска и сви католици су повређени. Држаћемо се заједно“, написао је Валс на свом налогу на Твитеру, а пренео АФП.

У међувремену је агенција Амак објавила саопштење у којем се каже да су „војници“ Исламске државе извршили данашњи напад.

„Они зу извели напад као одговор на позив да мете буду земље крсташке коалиције“, наводи се у саопштењу које је објавио Амак, преноси Ројтерс.

Папа ужаснут убиством свештеника

Папа Фрања је ужаснут због „варварског убиства“ свештеника током талачке кризе, изјавио је портпарол Ватикана Федерико Ломбарди.

Папа Фрања, како је навео, „најтеже је осудио све облике мржње“, а посебно је запрепашћен јер се тај „ужасан чин насиља догодио у цркви, светом месту“.

„Папа Фрања дели бол и ужаснутост због овог апсурдног насиља“, рекао је Ломбарди додајући да је напад изазвао „неизмерну бол и забринутост“, пренео је АФП.

Архиепископ града Руан Доминк Лебрун идентификовао је убијеног свештеника као Жака Хамела, старог 84 године.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here