Одржан први научни скуп о ратном премијеру у организацији државне институције. Пљачку Јевреја водили Немци, помагали Руси и Хрвати.

То је био први научни скуп о Недићу који је организовала једна државна институција – Музеј жртава геноцида. Као домаћин, директор музеја др Вељко Ђурић Мишина је рекао да је много контроверзи око питања зашто је Недић пристао на колаборацију и како је умро јер су архиве и даље затворене.

И док је један број историчара истицао искључиву немачку одговорност за злодела почињена у то време, други, попут др Јелене Лопичић Јанчић, су тврдили да су српске власти биле криве утолико што су, макар и да би спасле народ од репресалија, пристале да учествују у том апарату.

Главна пљачка била је под директном контролом Франца Нојхаузена, генералног немачког опуномоћеника за Србију, под командом Геринга, који је формирао комесарску управу ради продаје јеврејске имовине. Њени челници били су Немци, а чиновници Руси и Хрвати. За годину дана само у Београду продато је 136 имања вредних 147,6 милиона динара. Две трећине су купили Немци, будзашто, директном погодбом, затим Срби, ситни капиталисти, као и белогардејци и Хрвати.

Немци су узели зајам од Државне хипотекарне банке, а хипотека је стављена на непродата јеврејска имања. Тако су натерали државу да директно помаже њихова освајања. По Алексићевим речима, све банке су до краја јануара 1943. морале да предају јеврејску уштеђевину, депозите и хартије од вредности, и узето је више од 44,5 милиона динара.

По речима Бојана Димитријевића из Института за савремену историју, и логори су били под директном немачком ингеренцијом, а ниједан документ не може да поткрепи, како каже, најновије покушаје да се Срби окриве за помагање у Холокаусту.

НЕНАДАНИ САРАДНИК
ПРВИ шеф озлоглашене српске тајне полиције, која је прогонила комунисте и равногорце, био је Миливоје Јовановић. Очекивало би се да ће таква личност после рата бити кажњена, међутим, он је само једном саслушан у згради Озне, после чега је пуштен јер је „доказано“ да је сарађивао са покретом отпора. Ову занимљивост изнео је историчар Раде Ристановић.

извор: Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here