„Сврха изгласавања неповерења није било свргавање владе, већ слабљење владе. А то је подстакла порука Гренела“
Косовски премијер Аљбин Курти је, у реакцији на обарање своје владе, рекао да је то био неопходан пад зарад потребног уздизања, јер ће после тога победити. “Дакле, будућност је наша, док ћемо избећи трагедију” , написао је Курти на Фејсбуку. Рекао је да је добро да се јучерашња седница парламента Косова добро запамти, а да ће његов покрет Самоопредељење ипак победити.

“Ова Скупштина не верује овој Влади јер је подложна свакој власти као таквој. Тачно је синоћ рекао професор Енвер Хасани неповерење је било конјунктурно. Када демократско представљање падне под политичком конјунктуром, отуђење постаје норма”, написао је Курти. “Сврха изгласавања неповерења није било свргавање владе, већ слабљење владе. А то је подстакла порука (изасланика САД Ричарда) Гренела: на Косову је преко 80 посланика спремних да ризикују животе грађана само да прође председничка размена (територија)”, навео је Курти.

Рекао је да ће наставити да ради као шеф владе у оставци, која је на дужности, а не као предводник неке ванредне “принудне владе”. “Прво се морамо заједно борити против пандемије COVID-19. Изнад свега, будимо уз народ, говорећи им да је Косово наш дом”, написао је Курти. Скупштина Косова је синоћ са 82 гласа за, 32 против и 1 уздржаним гласом опозвала Владу Курти. Захтев за опозив је поднео ДСК који је био коалициони партнер владе.

Извор Бета/Б92, 26. март 2020.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here